Gazete Emek- İran’ın başkenti Tahran'da Astana Üçlü Zirvesi kapsamında AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya geldi.

 

 

 

Zirvede açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Suriyelilerin topraklarına huzurla, güvenle onurlu dönüşü temin edilmelidir" dedi. İktidarının Suriye savaşındaki sorumluluğunu reddeden Erdoğan, "Suriye'deki krizi biz çıkarmadık, külfetinin bize yüklenmesi doğru değil" diye konuştu.

 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 

"*Bu formatta en son 2019'da Ankara'da bir araya gelmiştik. Önümüzdeki dönemde İnşallah daha sık görüşme fırsatı bulacağız. DEAŞ, PKK, YPG hepimizin ortak meselesidir; mücadelemiz her daim sürecektir. Türkiye güney sınırı boyunca terörden arındırdığı bölgelerle hem sivil kaybını korumuş hem de Suriye toprak bütünlüğüne önemli destek vermiştir. Bu sürecin nasıl hızlandırılabileceğini ve nasıl adımlar atılabileceğini istişare edeceğiz. Suriye halkının ihtiyaçlarının kesintisiz idame ettirilmesi hepimiz için öncelik taşıyor. Ancak sadece sözler yaralara derman olmuyor. Tel Rıfat ve Menbic terör yatağı haline dönüşmüştür. Terör örgütünün sığındığı bu limanları temizlemenin vakti esasen çoktan gelmiştir

 

*Anayasa Komitesi gayretlerimiz sonucu faaliyete geçmiş bugüne kadar 8 defa toplanmıştır. Önümüzdeki hafta yapılması planlanan 9. toplantının ertelenmesi üzücüdür. Anayasa Komitesi'nin başarısızlığı Astana sürecinin başarısızlığı olarak görülmektedir. Toplantı, BM'nin kolaylaştırıcılığıyla BM merkezlerinden birinde görüşülerek sağlanmalıdır. Rejimin tavrı birlikte başlattığımız bu süreci baltalamaktadır. Bu tablo karşısında süreci canlandırmamız şarttır. Astana süreci öncü rolünü kaybetmemelidir. Rejim nezdinde gereken telkinlerde bulunacağınıza inanıyorum.

 

İDLİB'DE ATEŞKES İHLAL EDİLMEMELİ

 

*İdlib'de biraz da olsa sükunet varsa bu Astana sürecinin sonucudur. İdlib'deki ateşkesin ihlal edilmemesi bu bakımdan önemlidir. Özellikle sivil yerlerini hedef alan saldırılar süreci baltalıyor. Sizlerin İdlib'deki terör odaklarından kaynaklanan endişelerinizi anlıyoruz.

 

SURİYELİLERİN TOPRAKLARINA DÖNÜŞÜ TEMİN EDİLMELİ

 

*Türkiye 3,7 milyon Suriyeli kardeşimizi geçici olarak misafir etmektedir. Suriyelilerin topraklarına huzurla, güvenle onurlu dönüşü temin edilmelidir. Terörden temizlediğimiz bölgelere Türkiye'den 500 binden fazla Suriyeli döndü. Siyasi çözümde ilerleme kaydedilmesi, dönmek isteyenlerin kötü muameleye maruz kalmayacakları geri dönüşler için önemlidir. Heyetlerimizin bu konuda istişarelerini artırması yönündeyim. Bu krizi biz çıkarmadık, külfetinin de bize yüklenmesi doğru değildir."

 

İBRAHİM REİSİ: ABD, SURİYE'Yİ İSTİKRARSIZLAŞTIYOR

 

Suriye krizinde diplomatik çözümü desteklediklerini belirten İran Cumhurbaşkanı Reisi de "Suriye'nin kaderine Suriyeliler karar vermeli, ABD ordusunun Suriye'deki gayrimeşru varlığı ülkeyi istikrarsızlaştırıyor" dedi.

 

PUTİN: SURİYELİLER ARALARINDA ANLAŞMALI

 

Rusya Devlet Başkanı Putin ise "Suriyelilerin geleceklerine karar verebilmeleri sağlanmalı. Suriye'nin geleceği için Suriyelilerin aralarında anlaşmaları gerekli. Suriye'de teröre karşı ortak çabamızı sürdüreceğiz" dedi.

 

 

 

 

Kaynak: +gerçek 

Editör: TE Bilişim