Gazeteemek- İspanya ve Fransa'da Bask halkının bağımsızlığı için mücadele ETA, 2011'den bu yana iki ülkeye karşı da tek taraflı ateşkes ilan etmişti. ETA, BBC'ye gönderdiği bildiride yarından itibaren tamamen silah bırakacaklarını açıkladı. 1959 yılında Franco diktatörlüğüne karşı kurulan örgüt 2011 yılına kadar silahlı eylemlerine devam etmişti. 


ETA tarafından BBC’ye gönderilen bildiride şunlar yazıldı: “Süreç hala tamamlanmadı. Silahsızlanma yarın gerçekleşecek fakat sürecin hala barış düşmanları tarafından saldırıya uğrayabileceği konusunda uyarıda bulunmak istiyoruz. Başarılı olmanın tek gerçek garantisi yarın silahsızlanmayı destekleyen binlerce insanın Bayonne'de (güney-batı Fransa) bir araya gelmesidir.” 


İspanya hükümeti: ETA'nın yapması gereken ortadan kaybolmaktır


Geçen ay Fransız Le Monde gazetesi, Bask'ın bağımsızlığı yanlısı çevreci bir grup olan Bizi’ye dayandırdığı haberinde ETA’nın 8 Nisan’da silah bırakacağını ve silahsızlanmanın sorumluluğunu da Bizi’nin üstleneceğini iddia etmişti. Bu haber üzerine İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido ETA'nın silahsızlanma karşılığında hiç bir şey alamayacağını söylemiş ve "ETA'nın yapması gereken dağılmak ve ortadan kaybolmak" demişti.


İspanya ve Fransa hükümetleri gayri resmi yollarla cezaevlerindeki ETA militanlarının bırakılacağını açıklamıştı


ETA, 2011'de tek taraflı ateşkes ilan etmişti. Fakat Fransa ve İspanya hükumetlerinin hiç bir şekilde ETA ile müzakereye yanaşmamıştı. Son yıllarda ise iki ülkede ETA’ya karşı geniş çaplı operasyonlar yürütülmüş, örgütün pek çok militanı tutuklanmıştı. 

Kaynak: DHA

Editör: TE Bilişim