Gazete Emek- Ailesi ile birlikte Esyan Kampı’nda oturan Eşwak Haci, 2014’te IŞİD mensupları tarafından kaçırıldığında henüz 14 yaşındaydı. Eşwak’ı kaçıran “Ebu Humam” lakaplı Irak’lı Muhammed Reşid, onu 70 gün boyunca onu Şengal’in Rambos köyündeki bir evde alıkoydu. Ezidi kızı daha sonra bir yolunu bulup köyden kaçmayı başardı.

IŞİD’li Ebu Humam ise daha sonra Irak güvenlik güçleri tarafından tutuklandı. Mahkeme karşısına çıkan Ebu Humam, Eşwak’a ve diğer Ezidi kızlara zorla cinsel istismarda bulunduğunu itiraf etti. Mahkemede Eşwak da hazır bulundu.

Ezidi kızı, 5 yıl sonra karşısında duran Ebu Humam’a, “Başını kaldır ve yüzüme bak! Bana tecavüz ettiğinde 14 yaşındaydım. Kızın, bacın yaşındaydım, bana nasıl kıydın? Sende hiç mi ahlak, vicdan yok? Hayatımı kararttın” diye sordu.

Rûdaw’a konuşan Eşwak Haci, “Yüzünü gördüğümde bana zorla sahip çıktığı an geldi aklıma. Sanki hâlâ IŞİD’in elinde tutukluydum. Şok oldum bu durum karşısında. Fakat gözlerimle onu bu halde görmek de benim için güzeldi. Babam benimle mahkemeye geldiği için de ayrıca çok mutlu oldum. Yüzüne tükürdüğüm zaman çok kişi hazırdı. Yıllardır içimde biriktirdiğim o nefreti yüzüne tükürdüm” dedi.

Eşwak’ın babası Haci Hamit de onunla birlikte mahkemede hazır bulundu. Baba Hamit, IŞİD’li sanığın mahkem önünde nasıl rezil ve rüzva durumda olduğunu, ezilip büzüldüğüne şahit olduğunu, arkadaşları ile birlikte Ezidi Kürt kızlarına karşı işlediği suçları itiraf ettiğini söyledi.

Haci Hamit, “Birincisi çok zor bir durumdu. İkicisi, kızım suçlunun karşısında durup yüzüne karşı haykırdığı için, kendisine ve onun gibi kızlara yaptıklarını yüzüne vurduğu için çok mutlu oldum. Ayrıca bu mahkeme çok iyi oldu. 5 yıldır ilk kez bir suçlu açık bir şekilde mahkeme karşısında yargılanıp kendi ağzıyla suçlarını itiraf ediyor. Suçlu, kızım Eşwak ve diğer Ezidi kızlara karşı işlediği suçları itiraf etti” diye konuştu.

Eşwak, kendisine ve Ezidi toplumuna karşı insanlık suçu işleyen Ebu Humam’ın yargılandığına şahit olduğunu ancak yaşadığı şiddetin yüreğinde hâlâ derin bir yara olarak kaldığını söyledi.

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldırdığında Eşwak’ın ailesinden 77 kişiyi kaçırdı. Bunlardan 39’unun akibeti ise hâlâ bilinmiyor.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim