Gazete Emek- Amerikan yönetimi, Kolombiya'da toprak reformu için 52 yıl boyunca mücadele ettikten sonra hükümetle barış anlaşması imzalayarak silah bırakan gerilla örgütü FARC'ı yavancı terör örgütleri listesinden çıkardı. Karar, solcu Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin FARC ile dönemin Juan Maunel Santos hükümeti arasında imzalanan barış anlaşmasının beşinci yıldönümünde açıklandı.

'YARDIMIN ÖNÜNÜ AÇACAK'

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken yazılı açıklamasında, solcu Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) 2016'daki barış anlaşmasından sonra resmen lağvedildiğini ve artık terör faaliyeti yürüten bir bütün olarak var olmadığını belirtti. Blinken, ABD'nin FARC'ı terör listesinden çıkarması sayesinde Kolombiya'daki barış anlaşmasını desteklemesinin kolaylaşacağını vurguladı. Blinken, bu karar sayesinde ABD'ye bağlı Uluslararası Kalkınma Ajansı gibi kurumların eski FARC gerillalarının bulunduğu bölgelere yardım yaparak barış anlaşmasının uygulanmasını desteklemesinin önünü açacağını söyledi.

FARC'DAN KOPAN ÖRGÜTLER LİSTEYE ALINDI

Bununla birlikte, FARC'ın silah bırakması sonrasında bazı eski gerillalar tarafından kurulan La Segunda Marquetalia ve FARC-EP (Halk Ordusu) ile çok sayıd alideri ABD'nin yabancı terör örgütleri listesine alındı. "FARC-EP ve Segunda Marquetalia'nın listeye alınması silah bırakmayı reddeden ve terör faaliyetlerine karışanları hedef alıyor" diyen Blinken, eski FARC liderlerine ABD'de yöneltilen veya potansiyel olarak yöneltilebilecek suçlamalara dair tutumlarının da değişmediğini belirtti. 

OBAMA YÖNETİMİ ANLAŞMANIN MÜZAKERELERİNE DESTEK VERMİŞTİ

Kolombiya'da hükümet ile FARC arasında 52 yıl süren ve 260 bin kişinin öldüğü, milyonlarca kişinin yerinden olduğu silahlı çatışma 2016 yılında tarihi bir barış anlaşmasıyla son bulmuştu. Joe Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı, dönemin Barack Obama yönetimi anlaşmanın müzakerelerine destek vermişti. Öte yandan ABD FARC'ı ilk olarak 1997 yılında terör listesine almıştı.

Silah bırakma sürecinin ardından FARC siyasete girmiş, ilk olarak 'Halk için Alternatif Devrimci Güç' adıyla kurulan siyasi parti Kongre'de 10 koltuk kazanmıştı. Ancak barış süreci pürüzsüz geçmemiş, sağcı Ivan Duque'nin devlet başkanı seçilmesi, FARC'ın eski önemli komutanlarının da yer aldığı bir kanadının anlaşmanın hayata geçirilmediği gerekçesiyle yeniden silaha sarılması ve ülke çapında yaklaşık 300 eski FARC üyesinin öldürülmesi gibi kritik dönemeçler aşılmıştı. 

Editör: TE Bilişim