Gazete Emek- Kerkük'e yönelik 16 Ekim'de Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri operasyon başlatmıştı. Operasyon aynı gün sonuçlanmış peşmergeler geri çekilmişti. 16 Ekim'de yaşananlara ilişkin KYB Sözcüsü Sadi Ehmed Pire'den dikkat çekici bir açıklama geldi. 

Pire, harekatta Mit Müsteşarı Hakan Fidan ve iran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin de katıldığını söyledi. 


Erbil’de bir basın açıklaması ile konuya dair açıklamalarda bulunan Sözcü Pire, 16 Ekim’de Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri tarafından Kerkük’e başlatılan harekâtı Hakan Fidan ve İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani’nin komuta ettiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Yüzde 92 ‘Evet’ ile sonuçlanan bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında tırmanan gerilim Kerkük’te çatışmaya dönüşmüştü.

16 Ekim’de Kerkük’e Haşdi Şabi ile birlikte ilerleyen Irak ordusu, Peşmerge’nin çekilmesiyle kentte denetimi eline almıştı.

Peşmergelerin geri çekildiği noktalara ise Haşdi Şabi güçleri yerleştirilmişti.

Kerkük’e yönelik saldırı öncesinde, Haşdi Şabi’ye verdiği destekle bilinen İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin ‘Bağdat ile Erbil arasındaki gerilimi düşürmek için’ bölgede bulunduğu ileri sürülmüştü.

Harekat sürerken de ‘gölge komutan’ olarak da bilinen ve İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yakın olan Süleymani’nin harekata komuta ettiği belirtilmişti.

ABD’nin eski Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, İran Pasdaran Ordusu’na bağlı milislerin Kerkük’e saldırdığını söylemiş, CNN International da geçtiği bilgide Haşdi Şabi ve Irak ordu güçlerine Kasım Süleymani’nin komuta ettiğini duyurmuştu.

Harekat karşısında Türkiye’nin tutumu ise Bağdat’tan yana olmuştu.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irak merkezi hükümetinin yanında yer alınacağı mesajı verilmişti:

Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.

Kaynak: Karınca- 

Editör: TE Bilişim