Gazete Emek- Moskova Planetaryumu, 4 Temmuz gecesi Jüpiter ve Satürn’ün gece yarısından itibaren, Mars’ın gece saat 2’den sonrasında, Venüs’ün sabah saatlerinde ve Merkür’ün 22 Temmuz'dan itibaren çıplak gözle gözlemlenmesinin mümkün olacağını belirtti. Uranüs ve Neptün ise çıplak gözle görülemiyor.

Planetaryumun Direktörü Faina Rublev, gezegenlerin Güneş'in aynı tarafında sıralanacakları ve bunun balkondan gözlemlenebileceği beklentisine girilmemesi icap ettiğini belirterek, bilimde ‘gezegenler geçidi’ diye bir terim olmadığını, bunun medya tarafından ilgi çekmesi için uydurulduğunu kaydetti.

Sputnik’e mevzuşan Rublev, gökbilimcilerin göksel vakaların gözlemlenmesinin popüler hale getirilmesine karşı olmadığına vurgu yaparak şunları beyan etti: "Gezegenler geçidinin bize aslabir etkisi olmayacak. Bazı insanlar onu felaketlerin ortaya çıkmasıyla ilişkilendiriyor ve hatta koronavirüsü bile buna bağlıyorlar, bu saçmalık. Hangi çağda yaşıyoruz? Bu bir tek gezegenlerin konfigürasyonunun tertipli bir tekrarıdır. Daha önce araştırılmış ve bilinen bir şeydir. Yeni bir şey ortaya çıkmayacağından, bilim onunla ilgilenmiyor.”

Rus gökbilimci Vladimir Surdin ise, gezegenler geçidinin bu yıl benzersiz olmayacağını ve yaklaşık 20 yıl önce aynı konfigürasyonda birleştiklerini belirterek, geçidin Güneş'te hafifçe bir yerçekimsel etki yapabileceği ve küçük gelgitlere niçin olabileceğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim