Gazete Emek- İran, ABD’nin suikastla öldürdüğü General Kasım Süleymani’nin toprağa verilmesinin hemen öncesinde Donald Trump yönetimine misillemelerine başladı: Irak’ta Amerikan askerlerinin bulunduğu iki üs, sabaha karşı füzelerle vuruldu. Devrim Muhafızları, başkent Bağdat’taki El Esad Üssü ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’in yakınlarındaki iki üste 80 Amerikalının öldüğünü duyurdu.

Şimdi gözler, Trump’ın yapması beklenen ulusa sesleniş konuşmasında…  İşte dakika dakika gelişmeler:

LUFTHANSA ERBİL UÇUŞUNU İPTAL ETTİ

Alman havayolu firması Lufthansa, her gün yapılan Frankfurt-Tahran uçuşunu iptal ettiğini açıkladı. Lufthansa, cumartesi günlerin yapılan Erbil uçuşunun da gerçekleşmeyeceğini duyurdu.

RUSYA’DAN UÇAKLARA KÖRFEZ BOYUNCA UYARI

Rusya Federal Havacılık Dairesi, Rus uçaklarına Irak, İran, Körfez ve Umman Körfezi üzerinden uçmama tavsiyesinde bulundu.

AIR FRANCE IRAK VE İRAN HAVA SAHASINI KULLANMAYACAK

Fransız Havayolu firması Air France, bölgede yükselen gerilim nedeniyle İran ve Irak hava sahasını kullanan uçuşlarının askıya alındığını duyurdu.

RUHANİ: BÖLGEDE BACAĞINIZI KESECEĞİZ

 Ruhani lider Hamaney’in ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den de ABD’ye sert bir tepki geldi. Ruhani, “ABD Süleymani’nin kolunu kesmiş olabilir ama İran sizin bölgede bacağınızı keserek karşılık verecek” dedi.

Ruhani bu sözlerle, ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’in Süleymani suikastına tepkisine de yanıt vermiş oldu. Graham, suikastın hemen ardından sosyal medyada Süleymani’nin eli olduğu iddiasıyla dolaşıma sokulan bir fotoğrafa atıf yaparak, “Ayetullah’ın sağ yumruğuydu ve Ayetullah’ın kolunu kopardık” demişti.

İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, kendisine en yakın isimlerden biri olan General Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası ABD’ye Irak’ta yaptıkları misilleme için “Dün gece ABD’ye atılmış bir tokattı” dedi. Hamaney, Amerikan askerlerinin bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.


 Şiilerin kutsal kenti Kum’da, Şah rejiminin 1978’de yaptığı bir katliamla ilgili bir anma töreninde konuşan Hamaney, “ABD İran’ın düşmanıdır” ifadelerini kullandı. Süleymani’nin bir suikastla öldürülmesinin ‘İran devriminin hâlâ yaşadığının göstergesi olduğunu’ belirten Hamaney, cenazedeki kalabalıkların da ABD’ye bir tokat olduğunu söyledi.

YENİ NÜKLEER MÜZAKEREYE RET

İran’ın ruhani lideri, bölgedeki Amerikan varlığını bir ‘yolsuzluk kaynağı’ olarak niteleyip Amerikan askerlerinin Ortadoğu’dan çekilmesi gerektiğini belirtti. Hamaney, gelinen noktada Washington’la nükleer görüşmeleri yeniden başlatmanın Amerikan hakimiyetinin önünü açacağı uyarısında da bulundu.

‘SÜLEYMANİ BİLGE BİR ADAMDI’

Hamaney, Süleymani hakkında da, “Onun şahsiyetine ilişkin çok şey söylendi. Bizim dostumuz olan bu cesur ve cömert adam şu anda cennette bulunmakta” dedi. “Öncelikle şehit Süleymani cesur bir adamdı fakat aynı zamanda bilgiliydi” diyen Hamaney sözlerine şöyle devam etti: “Kendisi ve tüm askerleri cesur, bilge ve tedbirliydi. Her zaman yaptıklarında bir mantık var. Bu cesaret ve bu yetkinlik sadece askeri cephe alanında kullanılmadı siyasette de kullanıldı. Kendisi hem siyasi arenada cesurdu ve ikna ediciydi. Tüm bunlarla birlikte gerçek anlamda mümindi. Cesaretini, bilgeliğini hep Allah’ın yolunda kullandı.” 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim