Gazete Emekİran'a bağlı Heşdi Şabi terör örgütü Irak Hükümeti'nin talebi ile Irak Kürdistan bölgesine saldırmıştı. Heşdi Şabi grubu içerisinde iç çatışma yaşandığı yönünde bilgiler geldi. 

Tuzhurmatu’da Haşdi Şabi’nin içerisinde yer alan Türkmen gruplarla Esayip Ehlihak gurubu arasında silahlı çatışma yaşandığı bildirildi.

Kerkük’e bağlı Tuzhurmatu’da Bağdat’a yakınlığı ile bilinen Türkmen Cephesi’nin silahlı güçleri ile Haşdi Şabi içinde yer alan başka bir grubun çatıştığı bildirildi. Yerel kaynakların sabah saatlerinde başladığını belirttiği çatışmaya dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Tuzhurmatu Kaymakamlığı Sözcüsü Mihemed Fayek, olayı doğrulayarak Haşdi Şabi milislerinin bu sabah kendi aralarında çatıştıklarını söyledi. Çatışmanın Haşdi Şabi içerisinde bulunan Türkmenler ile Esayip Ehlihak grubu arasında yaşandığı bildirildi.

Çatışmanın nedenine dair bir henüz bilgi edinilemedi.

Tuzhurmatu’da Haşdi Şabi’nin içerisinde yer alan Türkmen Cephesi ile Esayip Ehlihak gurubu arasında sabah saatlerinde yaşanan ve bazı Türkmen Cephesi üyelerinin yaralanması ile sonuçlanan silahlı çatışma ardından Türkmen Cephesi Tuzhurmatu Sorumlusu Hasan Kerim ile korumalarının gözaltına alındığı bildirildi.

Gözaltıların ardından Türkmen Cephesi noktalarının Haşdi Şabi milisleri tarafından yağmalandığı ve karargahlarına el konulduğu aktarıldı.

Kaynaklar, çatışma ardından Haşdi Şabi milislerinin Türkmenlerin evlerine baskınlar düzenledikleri ve bazı Türkmenlerin evlerini terk ederek Kürdistan idaresindeki kentlere ve Bağdat'a kaçmak zorunda kaldıklarını belirtti.

İran destekli Şii paramiliter güç Haşdi Şabi bünyesindeki Esayip Ehlihak grubunun, Türkmen Cephesi sorumlularını Türkiye'ye ajanlık yaptıklarını iddia ettikleri, bundan dolayı bunları "ihanet" ile suçladıkları ve bu sebepten dolayı Türkmen Cephesi sorumluları ve üyelerini gözaltına aldıkları belirtildi.

Editör: TE Bilişim