Gazete Emek-İran destekli Heşdi Şabi güçleri Irak Ordusu ile birlikte Peşmerge kontrolündeki Kerkük'ü işgal etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Heşdi Şabi güçlerine "çekilin" çağrısı yapmıştı. ABD'ye Heşdi Şabi'den sert mesaj geldi. 

Irak’taki rolü Kerkük saldırısının ardından bir kez daha tartışmaya açılan İran destekli Haşdi Şabi milisleri ABD’ye meydan okudu. 

Haşdi Şabi içinde İran’a en yakın gruplardan sayılan Asaib Ehl’il Hak’ın lideri Kais Hazali, kendilerine ‘İran’a çekilin’ çağrısı yapan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a Twitter’dan yanıt verdi.

Hazali dün gece attığı tweette, “ABD Dışişleri Bakanı’na: Sizin silahlı güçleriniz, IŞİD varlığının yol açtığı bahane ortadan kalktıktan sonra vatanımızı gecikmeden terk etmek için hazırlıklara hemen şimdi başlamalı” dedi.

Haşdi Şabi sözcüsü Ahmed el Asadi ise ABD’nin bu sözlerini ‘kabul edilemez ve temelsiz’ diye niteleyip özür talep etti. Haşd Şabi komutanlarından Hadi el Amri de, Irak Başbakanı Haydar Abadi’ye Tillerson’la ‘kendilerinden özür dileyene dek’ görüşmeme çağrısı yaptı.

Heşdi Şabi, geçtiğimiz günlerde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik de tehdit mesajı yayımlamıştı


NE OLMUŞTU?

Tillerson, İran’ın bölgesel rakibi olan Suudi Arabistan’a pazar günü yaptığı ziyarette, Irak’taki Haşdi Şabi dahil bütün yabancı güçlerin çekilmesi çağrısı yapmıştı.

IŞİD’in Irak’ta zemin kazandığı 2014’te on binlerce Iraklının katılımıyla kurulan Haşdi Şabi’nin, Irak devletine bağlanmış olmasına rağmen İran’dan mali destek ve eğitim aldığı biliniyor.

2003 yılında Irak’ı işgal eden ABD’nin ise ülkede 5 binden fazla askeri bulunuyor.

Editör: TE Bilişim