Gazete Emek-Hollanda ile Türkiye arasında 16 Nisan Cumhurbaşkanlığı Referandumu ile başlayan kriz referandumdan sonra biraz olsun durulmuştu. Hollanda'dan yapılan açıklama ile yeni bir krizin startı verildi. 


Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’deki Hollanda Büyükelçisi’nin resmen çekildiği ve Türkiye’nin de Hollanda’ya yeni bir büyükelçi atamasına izin verilmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’yle bu meselenin çözülmesi hakkındaki görüşmelerin de ‘durdurulduğu’ bilgisi verildi.

HOLLANDA’NIN RESMİ AÇIKLAMASI

Hollanda hükümetinin resmi açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Hollanda ile Türkiye son dönemde çeşitli düzeylerde görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler şu aşamada, ikili ilişkilerin normalleşmesi yönünde bir perspektifi henüz sunabilmiş değil. [Dışişleri Bakanı] Zijlstra, “Trükiye ile Hollanda arasındaki görüşmeler birbirimize yaklaşmak için bir fırsat sunuyordu ancak normalleşmenin nasıl gerçekleşmesi gerektiği konusunda bir yöntem üzerinde anlaşamadık” dedi.

Dolayısıyla, Hollanda hükümeti Mart 2017’den bu yana Türkiye’ye alınmayan Ankara Büyükelçisi’ni resmen geri çekme kararı verdi. Hollanda’nın Türkiye’de bir büyükelçi bulundurmadığı süre boyunca, Hollanda Türkiye’nin yeni bir büyükelçisinin Hollanda’daki görevlerini üstlenmesine de izin vermeyecektir. Bu mesaj kısa süre önce Lahey’deki Türk maslahatgüzarına da iletildi. Bu durum, Türkiye’yle görüşmelerde bir duraklamaya yol açmış bulunmaktadır.”

NE OLMUŞTU?

Hollanda, Türkiye hükümet yetkililerinin 16 Nisan’daki anayasa referandumu öncesinde ülkede propaganda yapmasına izin verilmeyeceğini duyurarak, önceden planlanan bir dizi etkinliği iptal etmişti. Hollanda hükümeti ülkedeki Türk toplumunun bölünmemesi gerekçesiyle böyle bir karar aldığını savunurken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da ziyareti iptal edilmişti.

Anayasa referandumu öncesinde Hollanda’da yaşayan Türklerle bir araya gelmek için Mart ayında Rotterdam’a kentine giden ancak burada “istenmeyen kişi” ilan edilen

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya ise bu süreçte karayoluyla Hollanda’ya girmeye çalışmış ancak bunu izin verilmeyince iki ülke arasında kriz patlak vermişti.

Editör: TE Bilişim