Gazete Emek-Yeni kurulacak Irak hükümetine yönelik Kerkük üzerinden tartışılmayacağını yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında Irak’ta kurulacak yeni hükümet ve kabineye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan ibadi,“Kürt ve Sünnilerin bazı talepleri kabul edilir nitelikte ve söz konusu talepleri de hükümetin kurulmasından sonraki sürece bırakacağız. Ayrıca idari yönetim, güvenlik ve petrol konularını da görüşmeye hazırız” dedi.

İbadi, 28 Ağustos’ta Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, “Kürtlerin parlamentodaki en büyük gruba katılması için Kerkük konusunda pazarlık yapılmayacak” demişti.

İbadi ayrıca, Başbakan Neçirvan Barzani ile yaptıkları görüşmede de Barzani’ye, “Kerkük dosyası üzerinden tartışılması mümkün değil” ifadesini kullandığını iddia etmişti.

Bugünkü basın toplantısında Rûdaw muhabirini bu konuya ilişkin sorusuna İbadi, “Kerkük, üzerinde tartışma yapılamayacağına dair hiçbir kelime sarf etmedim” yanıtını verdi.

Hiçbir partinin Kerkük’ten çıkmasına mecbur etmediklerini ifade eden İbadi, “Bazı taraflar kendi istekleriyle Kerkük’ü boykot etti. Kerküklü göçmenlerin dönmesinin siyasileştirilmemesi gerekiyor. Tuzhurmatu’da yaşananlar ise büyük bir suçtu” dedi.

30 Ağustos’ta Irak Ulusal Güvenlik Danışması Falih Feyaz’ı görevinden uzaklaştırmasına ilişkin ise Haydar İbadi, “Feyaz’ın görevinden uzaklaştırılması çok normal. Çünkü parti çalışmalarını hükümetin çalışmalarıyla karıştırdı. İllaki başbakan olacağıma dair ısrar etmiyorum. Irak’ta gerçek bir muhalefetin olmasından yanayım” diye konuştu. 

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim