Gazete Emek- İngiltere’nin kuzey batısındaki Manchester kentinde Ariana Granda konseri sırasında terör saldırısı yapıldı. Yapılan bombalı saldırıda ilk belirlemelere göre en az 22 kişi hayatını kaybetti. 

Manchester polisi tarafından yapılan açıklamada, ölü sayısı 22, yaralı sayısı 59  olarak bildirildi. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. İkinci bir bomba kontrollü bir şekilde patlatıldı. Manchester Catedrali'nin bahçesine konan bomba Arena'ya 50 metre uzaklıkta.

ABD'li pop sanatçısı Ariana Granda’nın Manchester Arena’daki konseri esnasında meydana gelen patlamanın bir "terör saldırısı" olduğu belirtildi. Pazartesi akşamı 10.35’te yapılan bombalı saldırıda, çok sayıda çocuğun da, panikleyerek ailelerinden ayrıldığı belirtiliyor. Çok sayıda çocuk ve gencin katıldığı konserin bitmesine dakikalar kala yapılan saldırı sonrası yüzlerce polis ve ambulans aracı olay yerine sevkedilirken, terör uzmanı polisler bölgeye naklediliyor.

Londra’da da terör uzmanı polis bürosu acilen toplandı. İkinci bir bomba itimaline karşı patlamanın olduğu Manchester Arena’nın içine bamba uzmanı ekipleri girdi.

Toplam 21 bin kişinin katıldığı konserde çocuk ve gençlerin yoğun olduğu belirtilirken, saldırının bilet kontrol noktasında meydana geldiği söyleniyor. Konser bitiminde çıkış esnasında sorun olmaması için erken çıkmak isteyenlerin saldırıda etkilendikleri tahmin ediliyor. 


Reuters haber ajansına konuşan görgü tanığı Catherine Macfarlane, "Dışarı çıkıyorduk tam kapının önündeyken çok büyük bir patlama yaşandı herkes çığlık atıyordu" dedi.
Macfarlane, patlama sesinin duyulmasıyla salondaki kalabalığın 'panik halde çığlık atarak salondan çıkmaya çalıştğını' söyledi.


Bomba imha ekipleri olay yerinde


Bir diğer görgü tanığı Robert Tempkin "Herkes bağırıp çağırıyordu, kaçışıyordu. Yerde ceketler, cep telefonları vardı. Bazıları kan gördüklerini söylüyordu, bazılarıysa balon veya hoparlörün patladığını söyledi" dedi.
Manchester'da yayımlanan Evening Standart gazetesi muhabiri Scheerhout, Twitter hesabından bölgeye yakın Wysthenshawe hastanesindeki Acil Servis çalışanlarının 'çok sayıda yaralı beklediklerini' yazdı.
Guardian gazetesi muhabiri Frances Perrauding de sosyal medyada paylaştığı videoda, bomba imha ekiplerinin de bölgeye intikal ettiğini aktardı.
      
İngiltere'nin Manchester kentinde en az 22 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıya dair resmi kaynaklarca açıklanan bilgileri derliyoruz.

 
İngiltere'nin Manchester kenti, Ariana Grande konserine düzenlenen bombalı intihar saldırısıyla sarsıldı.

*Manchester Arena'daki saldırıda 22 kişi yaşamını yitirdi 59 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında çocukların da olduğu bildirildi.

*Polis, saldırının bir erkek tarafından gerçekleştirildiğini ve saldırganın olay yerinde öldüğünü duyurdu.

*Polis, farklı bir bilgi gelene kadar olayın "terör saldırısı" olarak değerlendirildiğini açıkladı.

*Saldırganın patlayıcıyı üzerinde taşıdığı, saldırının yerel saatle 22.33'te konser alanının girişinde gerçekleştiği belirtildi.

*Saldırının hedef aldığı konser alanında 21 bin kişi olduğu aktarıldı.

*Başbakan Theresa May'in başkanlık edeceği acil durum toplantısı yerel saatle saat 9.00'da(TSİ 12.00) başlıyor.

*Katliam sonrası genel seçim kampanyaları ertelendi.

*Terörist saldırı olduğunun kesinleşmesi durumunda katliamın, 2005'te Londra'da 52 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan bu yana gerçekleşen en kanlı bombalama olacağı belirtiliyor.

*Katliam sonrası bayraklar yarıya indirildi.


*Saldırı üzerine Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan'ın yaptığı açıklamada kentte güvenlik önlemlerinin yeniden gözden geçirildiği, görevli polis sayısına takviye yapıldığı belirtildi. 

ABD Başkanı Donald Trump, Manchester'da en az 22 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Trump, "Birleşik Krallık halkıyla tam dayanışma içerisindeyiz" derken saldırının sorumlularını "ezikler" olarak tanımladı.

Trump, "Toplumumuz bu katliamların devam etmesine izin veremez. Masum insanların öldürülmesine bir saniye daha katlanamayız. Teröristler, aşırılıkçılar ve onlara yardım edenler toplumumuzdan sonsuza kadar çıkarılmalıdır. Bu şeytani ideoloji yok edilmelidir. Tüm medeni uluslar insan hayatını ve yurttaşlarımızın huzur ve güven içerisinde yaşamasını sağlamak için bir araya gelmelidir" şeklinde konuştu. 

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim