Gazete Emek- Irak’ın başkenti Bağdat’ta gerçekleştirilen toplantıların ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Irak Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Divanı Başkanı Umed Sabah, Irak hükümeti ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Sabah, Bağdat’ta gerçekeştirdikleri müzakerelerde Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki memurların maaşları ve diğer mali haklarla ilgili konuları masaya yatırdıklarını belirtti.

Taraflar arasında karşılıklı anlayışa dayalı müzakerelerin olduğunu kaydeden Sabah, önümüzdeki hafta başında Kürdistan Bölgesi heyeti olarak tekrar Bağdat’ı ziyaret edeceklerini ifade etti.

Irak Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Fuad Hüseyin ise toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalrda bulunarak, görüşmelerde Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ın genel bütçesindeki payı ve diğer mali hakları üzerine müzakerlerde bulunulduğunu söyledi.

Petrol ve doğalgaz konusunda tarafların anlaşmaya vardığını vurgulayan Hüseyin, önümüzdeki Pazar günü gerçekleştirilecek toplantı için 2020 bütçe yasa tasarısını yazmakla görevli bir komisyon oluşturulduğunu ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin de söz konusu komisyonda temsilcisinin olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Irak Petrol Bakanı Samir el-Gadban da, 2020 yılı bütçesine hazırlık çerçevesinde Kürdistan Bölgesi’yle varılan anlaşma doğrultusunda, Erbil yönetiminin günlük 250 bin varil petrolü Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) yoluyla sevk edileceğini söyledi.

Petrol dosyasında Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile iyi bir anlaşmaya vardıklarını kaydeden El-Gadban, Erbil ile Bağdat heyetlerinin anlaşmaya vardığını dile getirdi.

Bağdat’ta müzakerelerde bulunan Kürdistan Bölgesi heyetinde Ekonomi Bakanı Awat Şeyh Cenab, Bağdat’la İlişkilerden Sorumlu Bölge Bakanı Xalid Şiwani, Bakanlar Kurulu Divanı Başkanı Umed Sabah ve Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rehim yer alıyor.

Heyet, petrol, bütçe, borçlar ve gelecekteki ekonomi programıyla ilgili Iraklı yetkililerle görüşmelerde bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi, yeni hükümetin kurulmasının ardından Kürdistan Bölgesi idaresi altından olmayan 140’ıncı madde kapsamındaki bölgelerle ilgili sorunun yanı sıra, petrol ve doğalgaz sorunlarının çözümü için Bağdat ile sıkı bir müzakere sürecine girmişti.

Kaynak: K24

Editör: TE Bilişim