Gazete Emek- Irak Kürdistan Bölgesi'nde birçok devletin karşı çıkmasına rağmen büyük başarı ile yapılan 'Kürdistan Bağımsızlık Referandumu'nun ardından Irak'taki Sünni Araplar da harekete geçti. 


Irak’taki Sünni Araplar arasında son birkaç aydır “kendi kaderini tayin etme ve bölge sınırlarını belirlemek” amacıyla referandum konusu tartışılıyor.
 
Sünnilerin bir bölümü referanduma gitmek için komisyon kurma hazırlıklarına başladı.
 
Rûdaw’a konuşan Iraklı önemli Sünni kanaat önderlerinden Rebi El Ciwari, girişimlerinin halkın kendi kaderini tayin etmek amacını taşıdığını söyledi.
 
Rebi El Ciwari, “Hükümetlerin bir bölümü diktatördür. Güney Kürdistan’daki referendum, Arap ülkelerindeki halkların kaderini tayin etme yolunda kapının açılmasını sağladı” dedi.
 
Sünni Araplar geçmişte bölge sınırlarını belirlemek için bazı girişimlerde bulundu ancak aralarındaki sorunlar nedeniyle bu girişimler başarılı olamadı.
 
Geçmişte Sünni bölgelerin ayrışmasından yana olan bazı Sünni Araplar, şu anda bu duruma karşı çıkıyor.
 
Irak’ta Sünni Bölgeler Meclisi Başkanı Ela Elineşu ise, konuya ilişkin  şunları söyledi:
 
“Geçmişte Sünni bölgelerin ayrılmasına yönelik girişimler başarılı olmadı. Çünkü bazı Sünni taraflar Irak Hükümeti’ne bağlı ve onları dinliyorlar.
 
Bunun bir diğer anlamı İran’ın bölgede elinin olduğudur. Daha önce Sünni bölgelerin ayrılmasından yana olanlar şimdi karşı çıkıyor.”

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim