Gazete Emek-Süleymaniye’de yüzlerce peşmerge Irak Parlamentosu’nun ‘peşmerge oylarının iptal edilmesi’ yönündeki kararını protesto etmek için sokağa döküldü.
 

Peşmerge oylarının iptal edilmesi protesto eden yüzlerce peşmerge ve güvenlik güçleri mensubu, “Peşmerge oylarının iptla edilmesi şehitlere ihanettir”, “Kararı verenleri kınıyoruz”, “Bu ihaneti unutmayacağız”, “6 Haziran ihanetini lanetliyoruz”, “Bu planın arkasında olanları kınıyoruz” yazılı pankart taşıdı.


Irak Parlamentosu 6 Haziran’da ülke genelindeki seçim sonuçlarının yüzde yüzünün elle sayılmasına ve Kürdistan Bölgesi’ndeki özel seçmen katagorisindeki oyların iptal edilmesine karar vermişti.

Kürdistan Parlamentosu ise, Peşmerge Güçleri’nin yanı sıra Kürdistan Bölgesi’ndeki “özel seçmen” kapsamındaki diğer oyların iptal edilmesi yönünde karar veren Irak Parlamentosu’na tepki gösterdi.

Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, kararın “kabul edilemez” olduğunu ve Irak Federal Mahkemesi’ne kararın iptali için çağrıda bulunmuştu.

Parlamento, daha önce yurtdışındaki tüm seçim sonuçları başta olmak üzere Musul, Enbar, Salahaddin ve Diyala'daki göçzede kamplarındaki oyların iptal edilmesi yönünde karar almıştı.


Seçimlerde Mukteda esSadr'ın öncülüğündeki Sairun Koalisyonu 54 sandalye elde ederek seçimin galibi olmuştu. Sadr'ı, Heşdi Şabi komutanlarından Hadi Amıri liderliğindeki Fetih Koalisyonu 47, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin Zafer Koalisyonu ise 42 sandalye ile takip etmişti.

Yeni bir hükümet kurulması için hem Bağdat’’ın yanı sıra Erbil'de siyasi partiler arasında görüşme trafiği devam ediyor.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim