Gazete Emek- Irak’tan Türkiye’nin operasyonlarına ilişkin açıklama.

Irak Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’nin Irak sınırını ihlal etmesi ve bombardımanlarını sürdürmesini kınıyoruz” açıklamasını yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları bugün sabah saatlerinde başkent Erbil’in Çoman ilçesine bağlı Balekati bölgesindeki Serkan, Mawnan ve Wesan köylerini bombaladı.

Bombardımanda Şero Mahmud, Kake Mustafa, Derbaz Simakuli ve Kake İsmail adlı 4 sivil hayatını kaybetti.

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada, şunlara yer verildi:

Türkiye’nin, Soran bölgesindeki köylere bombardıman düzenlemesini kınıyoruz. Nitekim söz konusu saldırıda 4 vatandaş şehit düşmüştür.”

Açıklamada ayrıca, “Irak’a yönelik sınır ihlali, Türkiye-Irak ilişkilerinin çıkarına hizmet etmemektedir. Bununla birlikte topraklarımızdan komşu ülkelere karşı yapılacak her türlü faaliyete de karşıyız” denildi.

Bu arada Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, TSK’ya ait savaş uçaklarının sivil yerleşim yerlerini hedef almasının “endişe verici” olduğunu belirterek, PKK’nin de söz konusu yerlerden uzak durması konusunda açıklama yapmıştı.

Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının Newroz ve yeni yıl kutlamaları için kırlara çıktığı bir dönemde Türk savaş uçaklarının düzenlediği hava operasyonlarında sivillerin zarar gördüğünü hatırlatan Sefin Dizayi, şöyle dedi:

“Şehitlerin ailelerine baş sağlığı diliyor ve acılarını paylaştığımızı belirtiyoruz. Kürdistan Bölgesi’ndeki sivil yerleşim yerlerinin hedef alınmasını kaygıyla karşılıyoruz. PKK’nin sivil yerleşimlerin yakınında konuşlanması söz konusu bölgelerde yaşayan halkımız için tehlike arz ediyor. Geçmişte de benzer olayların yaşanmasından dolayı vatandaşlarımız birçok kez zarar görmüştür.”

Sefin Dizayi ayrıca, söz konusu olayların bir daha yaşanmaması için PKK’den sivil yerleşim yerlerinden uzaklaşmasını talep etti.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim