Gazete Emek- ABD’nin İran yönetiminin iki numaralı ismi General Kasım Süleymani’yi bir suikastla öldürmesinin ardından, Tahran’dan tehditler gelmeye devam ediyor. Son olarak, ülkenin en üst düzey güvenlik yetkililerinden Ali Şamhani, “13 intikam senaryomuz var” dedi.

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri ve ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı olan Ali Şamhani, şu ifadeleri kullandı:

“Amerikalılar şunu bilmeli ki, konseyde şu ana dek 13 intikam senaryosu ele alındı ve en zayıf senaryo üzerinde uzlaşılsa bile, bunu hayata geçirmemiz Amerikalılar için tarihi bir kabus olacaktır.”

YENİ NÜKLEER PAZARLIK MI?

Öte yandan İran, Süleymani suikastının ardından nükleer anlaşma konusunda yeni bir pazarlık başlatmış görünüyor. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, ‘nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerine yeniden tamamen uymaya hazır olduklarını’ söyledi.

Donald Trump yönetiminin tarihi anlaşmadan tek taraflı olarak çekilip yeniden yaptırım dayatmasından sonra Tahran topu, anlaşmanın diğer tarafları olan AB ülkelerine atmıştı. Avrupa ülkelerinin anlaşmayı kurtarmak ve yaptırımların İran ekonomisi üzerindeki yükünü azaltmak için bir mekanizma talep edilmişti. Tahran bu süreçte anlaşmayla gelen yükümlülüklere aşama aşama daha az uymaya başlamış ama anlaşmadan çekilmemişti.

İran, Süleymani suikastından sonraysa, pazar akşamı, uranyum zenginleştirme üzerindeki kısıtlamalara artık uymayacağını duyurmuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı’ndan gelen ‘nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerine yeniden tamamen uymaya hazır oldukları’ açıklamasıysa, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Brüksel’i ziyaret etmeye hazırlandığı bir dönemde yeni bir pazarlık  sürecine işaret ediyor. 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim