Gazete Emek- İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gulamali Hoşru, nükleer anlaşmaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

BM Silahsızlanma Komisyonu'nda konuşan Gulamali Hoşru, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Genel Müdürü Amano’nun sunduğu 10 raporla İran’ın nükleer anlaşmaya bağlılığını doğruladığını söyledi.

“Bu anlaşma tek yönlü bir yol olmadığı için diğer taraflar da yükümlülüklerini yerine getirmesi lazım” diyen Hoşru, nükleer anlaşmanın asla değişmeyeceğini ve yeniden müzakere yapılmayacağını kaydetti.

Hoşru, “İran'ın yükümlülüklerini yerine getirdiğini değerlendiren tek yetkili sahibi Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’dur” dedi.

Washington’un nükleer anlaşmayla ilgili tarhip edici girişimlerine dikkat çeken Hoşru, şunları kaydetti:

“Uluslararası toplum ABD’nin bu anlaşmayı zayıflatmaısna izin vermemeli, zira çok taraflılığın çıkarlarının lehine değil ve bunu önlemek kolektif bir görevdir.

Söz konusu anlaşmanın sürekliliği ve geçerliliği, diğer taraflarca tam, etkili ve şartsız olarak uygulanmasına bağlıdır.”

Gulamali Hoşru ayrıca, Ortadoğu'da nükleer silahlar ile diğer tüm kitle imha silahlarından arındırılmış bir bölge tesis edilmesiyle ilgili ülkesinin önerdiği teklifin büyük önem taşıdığına söyledi.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim