Gazete Emek-  İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin iki numaralı ismi Kasım Süleymani’yi suikastla öldüren Donald Trump yönetimini ‘devlet terörü’ ile suçladı. Tahran’da CNN International’a konuşan Zarif, “Bu devlet terörü. İran’a karşı saldırganca bir adım. İran’a karşı bir silahlı saldırı anlamına geliyor ve yanıt vereceğiz. Ama orantılı yanıt vereceğiz” çıkışında bulundu.

‘TRUMP SAVAŞ SUÇU İŞLEMEYE HAZIR’

Zarif söyleşide, Trump’ın İran’ın kültürel varlıklarını vurma tehdidinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu da vurguladı. Zarif, Trump için “Uluslararası topluma, uluslararası hukuka hiçbir saygısı olmadığını, savaş suçları işlemeye hazır olduğunu gösteriyor çünkü kültürel varlıklara saldırmak bir savaş suçudur. Orantısız yanıt, savaş suçudur” dedi.

‘CEHALETİN BEDELİ’

“Trump uluslararası hukuku umursamıyor” diyen Zarif, “Ama peki Amerika’yı daha güvenli hale getirdi mi? Amerikalılar kendilerini daha güvende hissediyor mu?” diye sordu. İranlı bakan, “Kibrin, cehaletin, saygısızlığın bedeli bu” deyip, ABD’nin bölgeden çekilmek zorunda kalacağı öngörüsünde bulundu: “Bölgemizde sayılı günleri kaldı.  Bunun sebebi, birilerinin ona karşı bir adım atacak olması değil, burada hoş karşılanmıyor olmaları. ABD uyanıp şu gerçekliği idrak etmeli: Bu bölgenin halkı çok öfkeli, bölge halkı ABD’nin gitmesini istiyor. ABD, yıllardır bu bölgede ve ne kendisine, ne de bölgeye güvenlik getirmedi.”

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim