Gazete Emek- Irak güçleri ve Heşdi Şabi'nin Irak Kürdistan bölgesine yönelik saldırılarına ilk karşı çıkan ülke İsrail olmuştu. İsrail dünya nezdinde de Kürtler için lobi faaliyetinde bulunmuştu. 

Irak Ordusu, İran Devrim Muhafızları ve Şii militanların geçtiğimiz haftalarda Kerkük, Xanekin, Xurmatu, Pirde ve diğer bölgelere saldırılarının ardından çok sayıda Kürt sivilin ayrım göstermeyen şiddet, işkence, çetecilik, yağma ve sivillerin evlerinin ve işyerlerinin yakılması nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kaldıkları dile getirilen haberde 168.372 kişinin yer değiştirdiği dile getirildi.

Arutz Sheva’nın web sitesinde yer alan "İsrailli dürzi diplomat: Kürdistan ile dayanışma içindeyiz" başlıklı bir haberde, İsrail Parlamento üyesi Akram Hasson’ın, Kürt toplumunu hedef alan bu tür şiddet olaylarının ardından, İsrail Devletinin bu kritik dönemde Kürt halkına destek verdiği açıklamasına yer verildi.

“İsrail, Kürdistan'ın tarihi sınırları içinde Kürt halkının bağımsız bir devlet olmasını sağlama konusunda net bir duruş sergiledi " diyen Hasson, “Kürdistan ve İsrail'i yok etme arzusunu beyan eden İran tehdidine karşı bir cephe olarak duruyoruz. Onların müttefiklerimize karşı kendilerini silahlandırmalarına izin vermeyeceğiz. Onlarla birlikte her tehdide karşı duruyoruz ve İran'ın teröristleri tarafından hayallerinin sona ermesini önlemek için özgür dünyanın desteğini alıyoruz "dedi.

Hasson, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Dilşad Berzani ile  Safadi Uluslararası Diplomasi ve Halkla İlişkiler Merkezi'nin başkanı Mendi Safadi arasında gerçekleşen bir görüşmenin öne çıkarıldığı haberde, İran'a karşı Kürt duvarının düşmesi durumunda, Şii terörizminin amacına ulaşacağı uyarısında bulunan Dilşad Barzani’nin, Kürt rüyasını ve bölgedeki Kürt halkını yok etmek için çalışan Şii terörünün yayılmasını durdurmak için ABD’den destek çağrısına yer verildi.

Haberde, Mendi Safadi’nin görüşmede, "Bağımsız bir Kürdistan elde etmek için iş birliğini vurguladığım önemli bir toplantı. Kürt halklarının mücadelesini desteklemek amacıyla uluslararası bir lobi oluşturmak için ortak çabalar sarf ederek çalışıyoruz " şeklindeki sözlerine yer verildi.

İran saldırılarını ve İran'ın Şii milislerle birlikte Kürt halkına karşı başlattığı açık savaşı protesto etmek için Berlin'deki İran Büyükelçiliği önünde düzenlenen ve binlerce Kürtün katıldığı gösteriye de katılan Mendi Safadi, İsrail halkının Kürtlerin bağımsız bir devlet olma hakkını desteklediklerini söyledi ve hem Yahudi hem de Kürt halkının kendi topraklarında tarihsel hakları olduğunu vurguladı.

Araplar’ın bu tarihi hakkı silmek için savaştıkları esnada İsrail halkının hala Kürtlerin bir ülkeye sahip olmalarını istediklerini vurgulayan Safadi, Kürt ve İsrail bayrağının bir gün bağımsız bir Kürdistan gökyüzünde dalgalanmasını umduğunu dile getirdi ve İsrail hükümeti’nin onları bağımsızlık taleplerini memnuniyetle desteklediğini ifade etti.

Haberde görüşlerine yer verilen İsrailli bilim adamı Dr. Mordechai Kedar "Her grup kendi devletine, kendi vatanına, kendi hükümetine ve kendi kontrolünü eline geçirme hakkına sahiptir. Diğer dinler ve uluslar tarafından işgal edilen, zorlanan ve zulüm gören tüm ulusların özgürleşmesinin zamanı geldi. Bağımsızlık istiyorlarsa, yaşadıklarından ve refah içinde olduklarından emin olmak için onlara sahip olmalarına izin verin. Özellikle diğer kültür kısır ve zalim olduğu zaman neden başka bir kültüre ait boyunduruğun altında yaşamak zorunda kalsınlar? " şeklinde görüş belirtti.

Dünyanın çeşitli ülkesinde, Kürdistan Bölgesi ile dayanışma içinde gösteriler düzenleyen Kürtlerin, Amerika'nın İran ve müttefiklerince Irak'a karşı uyguladığı son şiddete tepki vermemesini şiddetle eleştirdikleri dile getirilen haber, Kürt lider Arif Bawecani'nin Amerika yönetimini hedef alan, "2014'ten 2017'ye kadar çoğunuz Kürtleri IŞİD ve teröre karşı bütün dünya için savaşmakla ödüllendirdi ancak bugün İran'ı ve Irak'ı Kürtlerin üzerine gönderiyorsunuz. Kürtler için ne gibi dostluğa sahipsiniz? Vicdanınız nerede? " sitem ve eleştirisiyle sona erdi.

Kaynak: N.A

Editör: TE Bilişim