Gazete Emek- Küresel salgına yol açan koronavirüsünün ilk ortaya çıktığı Çin kenti Vuhan’da, giderek artan sayıda iyileşen hastanın hiçbir semptom göstermemelerine rağmen haftalar sonra hâlâ pozitif çıktığı açıklandı. Reuters ajansına konuşan Çinli doktorlar, bu durumun Çin’de virüsle mücadelede gelinen noktada büyük bir sorun olduğunu, bu kişilerin virüsü başkalarına hâlâ bulaştırıp bulaştırmadığının kesin olarak bilinmediğini söyledi.

‘SARS SIRASINDA BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİK’

Doktorlar, söz konusu hastaların hepsinin iyileşmeleri sonrası yapılan testlerde en az bir kez negatif çıktığını ancak daha sonraki testlerde yeniden pozitif göründüğünü belirtti. Birçok hastanın 50-60 gün sonra yeniden pozitif çıktığı, bazı hastalarda 70 gün sonra da pozitif test sonucu alındığı aktarıldı. Wuhan’daki Zhongnan Hastanesi’nin başhekim yardımcısı Yuan Yufeng ise 70 gün sonra pozitif çıkan vaka hakkında, “SARS sırasında böyle bir şey görmemiştik” dedi.

‘ARTIK DAYANAMIYORUM, BU NASIL BİR VİRÜS?’

Vuhan’da hastalığı kaptığının anlaşılmasından iki ay sonra hâlâ pozitif çıkan 50’li yaşlarındaki bir Çinli, karantinada tutulduğunu söyledi. Reuters’a isim vermeden konuşan bu kişi, iki ayrı hastanede tedavi gördükten sonra bir karantina merkezine götürüldüğünü anlatarak, “Artık dayanamıyorum” dedi. Karantinada tutulan bir diğer hasta ise şubat ayının üçüncü haftasından bu yana kendisine 10’dan fazla test yapıldığını söyleyerek, “İyi hissediyorum ve hiçbir semptomum yok ama test yapıyorlar sürekli pozitif çıkıyor. Bu nasıl bir virüs?” diye konuştu.

Uluslararası tıp camiasında, virüsü kapanların pozitif kalma ihtimali büyük endişe yaratıyor. Reuters’a konuşan Çinli doktorlar, iyileşmelerine rağmen günler sonra hâlâ pozitif çıkan kişilerin hastalığı bulaştırabildiğine dair henüz bir kanıt olmadığını ancak bu sonuçların kendilerini şaşırttığını söyledi.

Güney Kore’de de yaklaşık 1000 hasta dört hafta ve daha uzun süre sonra yeniden pozitif çıktı. İtalya’da da, bazı hastaların bir ay boyunca pozitif çıkabildiği açıklanmıştı. Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden son yapılan açıklamadaysa, iyileşmelerine rağmen pozitif çıkan hastaların çok daha az bulaştırıcı olduğu belirtildi. 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim