Gazeteemek- Özelikle Referandum sürecinde 'Evet' propagandası yapmak için Avrupa'nın AKP'li bakanlara izin vermemesiyle Avrupa-Türkiye krizi iyice derinleşti. Referandum'un ardından AGİT'in hazırladığı rapora ise Cumhurbaşkanı Erdoğan çok sert tepki göstererek bu raporları tanımadıklarını açıklamıştı.

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi  Johannes Hahn, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Avrupa Birliği'ne (AB) katılım hedefinden uzaklaştığını belirterek, iki tarafın dostane ilişkiler kurabilmesi halinde ekonomik işbirliğine gidilebileceğini söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Hahn, Türkiye ile yürütülen müzakerelerin üyelik dışında başka bir hedefi olması gerektiğini söyleyerek, "En azından şu an için, Türkiye'nin AB perspektifinden uzaklaştığı konusunda herkes hemfikir" dedi.


Komisyon Üyesi Hahn, üyelik kriterleri üzerinde pazarlık yapılamayacağını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye demokrasisi diye bir versiyon yok. Sadece bir demokrasi var. Türk halkı da Avrupalılar ile aynı özgürlükler içinde yaşama hakkına sahip"


Hahn, AB'nin Türkiye'nin daha merkeziyetçi bir sisteme kayması konusunda sorumluluğu olup olmadığı yönündeki bir soruya da, "Burada hiç himse suçsuz olduğunu iddia edemez ama söz konusu politikalar olduğunda karar her zaman ülkelere aittir"

Kaynak: BBC

Editör: TE Bilişim