Gazete Emek- Irak Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerde IŞİD’in başgöstermesi tehlikesi karşısında Peşmerge Güçleri’ne dönüş çağrısı yapılıyor.

Irak Anayasası’na göre sözkonusu bölgelerda güvenlik, peşmerge ve Irak Ordusu tarafından sağlanmalı.

Adalet ve Demokrasi Koalisyonu’ndan yapılan açıklamada, Kerkük’te asayişin, Kürdistan ve Peşmerge Güçleri’nin katılımı olmaksızın sağlanamayacağı bildirildi.

Açıklamada Kerkük’te durumun tehlikeli boyutta olduğu ve bölge halkının geleceğinin belirsizliğe doğru sürüklendiği ifade edildi.

Kerkük ve diğer “tartışmalı bölgeler”le ilgili sorunun Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi çerçevesinde çözülmesi gerektiğine de vurgu yapıldı.

Kerkük İl Meclisi’nin yeniden göreve başlaması gerektiğine değinilen açıklamada, kentte siyasi, idari ve güvenlik konularının bu şekilde güvenceye alınabileceği, idari kurumların dağılımının da adilce yapılması gerektiği belirtildi.


KERKÜK VE 140’INCI MADDE

Baas rejimi döneminde Araplaştırma politikası çerçevesinde Kürdistan’ın bazı bölgelerinden Kürtler zorla göçettirilirken, yerlerine Irak’ın farklı kentlerinden Araplar yerleştirildi.

Saddam’ın devrilmesinden sonra Erbil ile Bağdat, Irak Anayasası’na, “tartışmalı bölgeler” olarak nitelendirilen bu bölgelerin geleceğinin, yapılacak referanumla belirlenmesi gerektiği maddesini ekledi. Ancak, Kürtler’in bütün ısrarına rağmen bu madde Bağdat yönetimi tarafından uygulanmadı.

Yine anayasaya göre bu bölgelerde güvenlik, peşmerge ile Iraklı güçler tarafından sağlanmalı. 2003’ten sonra uygulama bu şekilde oldu ancak DAİŞ’in 2014’te ortaya çıkmasıyla Iraklı güçler Kerkük dahil bu bölgelerden kaçtı.

Terörle mücadele süreci boyunca Peşmerge Güçleri bütün bu bölgelerde güvenliği tek başına sağladı.

25 Eylül 2017’de yapılan Kürdistan bağımsızlık referandumuna Kerkük İl Meclisi de oy çokluğuyla katılma kararı aldı. İl Meclisi ayrıca Irak bayrağının yanısıra Kürdistan bayrağının da resmi kurumlarda bulundurulmasını kararlaştırdı.

Bu gelişmelerden sonra Bağdat yönetimi, 16 Ekim’de ordu birlikleri ile Haşdi Şabi’yi Kerkük ve diğer bölgelere saldırttı. Sözkonusu bölgeler o tarihten bu yana Iraklı güçlerin denetiminde ancak özellikle son dönemlerde bölgede güvenlik açığının yaşanması ve DAİŞ’in saldırıları tedirginliğe yol açmış durumda.

Kaynak: K24

Editör: TE Bilişim