Gazete Emek- Küba, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadeleye destek amacıyla Güney Afrika'ya 217 kişilik sağlık ekibi gönderdi.

Koronavirüs salgını ile mücadele eden pek çok ülkeye doktor ve sağlık malzemesi gönderen Küba, bu kez de Güney Afrika'ya 217 kişilik sağlık ekibi ve tıbbi malzeme gönderdi.

Kübalı sağlık çalışanlarını taşıyan Güney Afrika Havayolları uçağı Pretoria şehrinde indi. Sağlık çalışanları havaalanında Küba bayrakları ve tezahüratlarla karşılandı.

Kübalı ekip 14 gün karantinada kaldıktan sonra koronavirüs ile mücadeleye destek olmaya başlayacak.

Güney Afrika'da şu ana kadar 4 bin 793 koronavirüs vakasının görülürken, virüs kaynaklı ölüm sayısı ise 90 olarak bildiriliyor.

22 ÜLKEYE SAĞLIK ÇALIŞANLARINI GÖNDERDİ

Son olarak Güney Afrika’ya da sağlık çalışanlarını gönderen Küba, 22 ülkeye 1200’den fazla doktor gönderdi.

Mart ayında, içinde büyük bölümü İngiliz yurttaşı olan 700 yolcu bulunan “MS Braemar” gemisini kabul eden ve buradaki Covid-19 hastalarını tedavi eden Küba, salgının başından bu yana Avrupa’dan Latin Amerika’ya, Afrika’ya kadar pek çok ülkeye doktor gönderiyor.

Küba’nın yardımına koştuğu ülkelerden biri de İtalya oldu. İtalya’ya mart ayında ilk doktor grubunu yollayan Küba, Nisan ayında da 38 kişilik bir ekip daha gönderdi. Küba Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği ekipte, epidemiyolog, anestezi uzmanı, solunum cihazı uzmanı, pratisyen hekim ve yoğun bakım uzmanı hemşire de mevcuttu.

Sağlık ekibi adını, Küba’nın bağımsızlık mücadelesinde savaşan “Henry Reeve”den alıyordu ve bu ekip, doğal felaketler ve salgınlar konusunda uzman kişilerden oluşuyordu.

BEYAZ ÖNLÜK DİPLOMASİSİ

Küba’nın “beyaz önlük diplomasisi” olarak da nitelediği bu politika çerçevesinde, Covid-19 hastalarının tedavisi için Afrika, Avrupa ve Karayib ülkelerine 1200 civarında sağlık çalışanı gitti. Kübalı sağlık personelinin gittiği ülkeler arasında İtalya’nın yanı sıra, Andora, Venezuela, Nikaragua, Grenada, Surinam, Jamaika, Belize ve son eklenen Güney Afrika da var.

TIBBİ ENTERNASYONALİZM PROGRAMI

Küba, 1959 devriminden bu yana, Tıbbi Enternasyonalizm Programının gereği olarak, başta Latin Amerika, Afrika ve Okyanusya olmak üzere diğer ülkelere, G8 ülkelerinin tamamından daha fazla sağlık personeli gönderdi. 1960, 1972 ve 1990 depremlerinde sırası ile Şili, Nikaragua ve İran’a acil yardım ekipleri gönderen Küba, 1998’deki Mitch Kasırgası için de Honduras, Guatemala ve Haiti’ye tıbbi görevli yardımında bulundu. Küba, 2007 yılına gelindiğinde uluslararası işbirliği anlaşmaları kapsamında 103 farklı ülkede 42 bin personel bulunduruyordu ve bunların en az 19 bini doktor olmak üzere toplam 30 bini sağlık çalışanıydı. 1960’ların başından beri 37 Latin Amerika ülkesinde 28 binden fazla, 33 Afrika ülkesinde 31 binden fazla ve 24 Asya ülkesinde yaklaşık 8 bin Kübalı sağlık çalışanı görev yaptı.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, 2005 ve 2017 yılları arasında Küba, Batı Afrika'daki 2014 Ebola salgını dahil olmak üzere sel, deprem, kasırga ve salgın gibi felaketlerden etkilenen 21 ülkede 3,5 milyon kişiye yardım etti. Batı Afrika'daki Ebola virüsü salgınıyla mücadeleye yardımcı olmak için 103 hemşire ve 62 doktor gönderen Küba’nın yardımı, tek bir ülkenin sağlık alanında en büyük katkısı olarak kayıtlara geçti. Küba sadece personel göndermekle kalmadı ve 2004'e kadar; Yemen, Guyana, Etiyopya, Gine-Bissau, Uganda, Gana, Gambiya, Ekvator Ginesi ve Haiti'de dokuz tıp fakültesinin kurulmasına katkıda bulundu.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim