Gazete Emek- Irak Hükümeti ile Erbil arasında yaşanan sorunlar devam ediyor. Dün Bağdat'tan yapılan açıklamada, Erbil'in anlaşmadan çekildiği belirtilmişti. Bugün ise bir açıklama Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi'nden geldi. 

Kurdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın 'Peşmergenin iki taraf arasında imzalanan anlaşmayı ihlal ettiği' şeklindeki açıklaması üzerine Peşmerge tarafından Bağdat'a sunulan 5 maddelik çözüm önerilerini deklare etti.


Kurdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada üst düzey Peşmerge yetkililerinin Irak merkezi hükümetine beş maddelik öneri paketi sunduklarını belirtti.

Peşmerge’nin Bağdat’a sunduğu öneriler şunlar:

Tüm cephelerde ateşkes,

Peşmerge Güçleri ve Irak Ordusu arasında sürmekte olan IŞİD karşıtı savaşa yönelik işbirliğinin ve ortak güvenlik ile askeri mekanizmaların devam etmesi,

İlgili Anayasa maddeleri yürürlüğe girene dek, tüm tartışmalı bölgelerde ortak güçlerin konuşlandırılması,

Koalisyon himayesinde ve Irak Anayasası uyarınca siyasi görüşmelere başlanması, yönetim, yasal ve askeri komitelerin oluşturulması,

Irak Anayasasına uygun olarak bir anlaşmaya varılıncaya kadar sınırlı ve geçici bir düzenleme sağlanarak, Peşmerge, Irak Ordusu ve Koalisyon temsilcilerinden oluşturulacak bir birleşik gücün Peşhabur’a konuşlandırılması.

Güvenlik Konseyi açıklamasında Peşmerge Bakanlığının, Irak'ın Ortak Operasyon Komutanlığı'nın temelsiz iddialarını şiddetle kınayarak yegane anlaşma yolunun siyasi diyalog olduğu açıklamasına atıfta bulunuldu ve Peşmerge güçlerinin Kürdistan Bölgesi halkının hayatını, anayasal haklarını savunmaya devam edeceği belirtildi.

Açıklamanın sonunda, Irak Ordusu ve İran destekli Haşdi Şabi milislerinin, çoğunluğu Amerikan yapımı olan ağır silahlar dahil modern silahlarla donatıldığına dikkat çekildi ve Irak Anayasası'nnı açıkça ihlal edildiği vurgulandı.

Editör: TE Bilişim