Gazete Emek- Toplantı sonrası yapılan ortak yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Toplantıda Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı. Olaylarla ilgili Kürdistan Bölgesi’nin tutumu değerlendirildi. Bu çerçevede üç başkanlık, bölgedeki olayların tırmanmasıyla ilgili derin endişelerini dile getirmiştir ki terör tehlikesi artmış, Kürdistan Bölgesi ve Irak üzerinde ciddi tehdit oluşmuştur.

Son birkaç gün içinde ve özellikle bugün sabaha karşı yaşan olaylarla ilgili Kürdistan Bölgesi, askeri yöntemlerin hiçbir şekilde sorunları çözmeyeceğini vurgulamaktadır. Kürdistan Bölgesi, tansiyonun düşürülmesi, sorunlara diplomatik yöntem ve diyalogla çözüm bulunmasını, huzur ve istikrarın sağlanmasından yanadır, Kürdistan Bölgesi’ndeki bütün taraflardan da çekişmelerden uzak durmalarını talep etmektedir.

Kürdistan Bölgesi, Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde terörle mücadeleye olan desteğini gerekli görmektedir. Özellikle son birkaç ayda terör eylemleri ve hareketliliği artmıştır. Bu yüzden uluslararası toplumdan, hiçbir şekilde terörün baş göstermesine izin vermemesini istiyoruz.”

ABD’nin İran’ın iki numaralı ismi General Kasım Süleymani’yi Bağdat’ta öldürmesinin ardından, Amerikan üslerine ev sahipliği yapan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi de ‘ateş hattında’ kalmış durumda. İran ABD’ye misillemesinde Bağdat’ın yanı sıra Erbil’deki bir askeri üssü de hedef alırken, Bölgesel Yönetim’in Peşmerge Bakanlığı’ndan bir uyarı geldi. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, ABD-İran düşmanlığına müdahil olmamalarına rağmen hedef alınma ihtimaline dikkat çekerek ‘her senaryo için plan yapılması gerektiğini’ söyledi.

“Irak ne yazık ki bu düşmanlığın merkezi haline gelmiş durumda” diyen Yaver, sözlerine şöyle devam etti: “Mevcut düşmanlığa hiçbir şekilde müdahil olmadığımız ve olmayacağımız halde, Kürdistan Bölgesi Irak’ın bir parçası olduğu için ateş altına kalacağımız kesin.”

İran’ın dün Erbil yakınlarında Amerikan askerlerinin bulunduğu üsse saldırısında can kaybı yaşanmadığını söyleyen Yaver, yine de kullanılan silahların endişe verici olduğunu söyledi. Iraklı yetkili, “Balistik füze kullanımı nedeniyle, bu tehlikeli bir gelişme. Umarız işler daha ileri gitmez” diye konuştu.

‘KAPSAMLI PLANLAR YAPILMALI’

Yaver, can kaybı yaşananmamakla birlikte son gelişmelerin başka sonuçlar doğuracağına, Kürdistan ekonomisinin şimdiden etkilendiğine işaret ederek, “Bölgesel Yönetim’in başkanlık ve başbakanlık makamları adına, gelecekteki her ihtimal ve olası gelişmeye dair kapsamlı planlar yapılmalı” uyarısında bulundu. 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim