Gazete Emek- İsveç Parlamentosunun Kürt parlamenteri Amineh Kakabaveh Rûdaw’ın akşam bültenine canlı bağlantıyla katılarak Türkiye, Finlandiya, İsveç arasında imzalanan ‘üçlü mutabakat’ta yer alan Türkiye’nin talep ettiği bazı isimlerin teslim edilmesi sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Amineh Kakabaveh, İsveç'in 4 kişiyi Türkiye'ye teslim ettiğini söyledi. Kakabaveh, bu açıklamasıyla geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "3-4 kişi teslim edildi" açıklamasını teyit etmiş oldu.

Amineh Kakabaveh Türkiye’nin “terörist” olarak tanımladığı isimlerin büyük kısmının Kürt, devrimci ve siyasi faaliyetleri yüzünden Türkiye, Suriye ve İran’dan yurtdışına çıkmak zorunda kalan isimler olduğunu belirterek, “Ancak İsveç polisi onları terörist olarak görmüyor” dedi.

İsveç'ten talep edilen listeye ilişkin Amineh Kakabaveh şunları söyledi:

"Bu Erdoğan’ın listesidir. İsveç hükümetinin Türkiye’nin isteklerini yerine getirmesine karşıyım ve bu konuda belli baskılarım da oldu. Listedeki isimler IŞİD’e karşı dünyayı kurtarmak için savaşan (Kürtler) kişiler, IŞİD tarafından öldürülme, işkence ve cezaevlerine atılmak korkusuyla İsveç’e geldiler."

"ERDOĞAN'IN LİSTESİNE GÖRE BEN DE TERÖRİSTİM"

Amineh Kakabaveh, esas sorunun İsveç'te neden o kadar Türk ve Kürt arasında 73 ismin istendiği olduğunu belirterek, “Aralarında Türkler bile var ve bunlardan dördünü gazeteci olarak tanıyorum. Biri Ermeni soykırımı hakkında yazdı, diğerlerinin de Erdoğan'a karşı yazıları var. Erdoğan'ın listesine göre ben de teröristim” dedi.

"Buradaki hukuk Ortadoğu'daki gibi değil ve siyasilerin değil, yasal mercilerin elinde” diyen Amineh Kakabaveh, "Bu nedenle istedikleri kimseyi iade edemezler. Benim sorunum, sığınma hakkını henüz alamamış ve suçlanan insanların haklarının korunması. Kakabaveh, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne bu konuyu gündemlerine almaları için mektuplar gönderdiğini söyledi.

"İSVEÇ TESLİM ETTİĞİ 4 KİŞİNİN İSMİNİ AÇIKLAMALI"

Şu ana kadar İsveç hükümetinin 4 kişiyi Türkiye’ye teslim ettiğini ve teslim etme sürecinin başlatıldığını söyleyen Kürt parlamenter, "İsveç Adalet Bakanlığı ‘teslim edilenlerin liste ile alakası’ olmadığına yönelik açıklamasına inanmıyorum. Madem öyleyse neden daha önce teslim edilmediler. Bu yüzden teslim edilenlerin isimlerini açıklamalıdırlar” dedi.

İsveç hükümetine güvenin kalmadığını belirten Amineh Kakabaveh “Bu süreçte yaptıkları hiçbir şeye inanmıyorum. 4 kişiyi teslim ettiler. Ve bu bir propaganda değil, bir gerçek” dedi ve "İki IŞİD emirinin iadesi de talep edilmişti ancak İsveç devleti, gazetecileri ve kamuoyu teslim edilmemeleri için seslerini yükselttiler, onları neden geri göndermediklerini merak ediyorum. Onlar daha önce Türkiye cezaevlerindeydiler” diye konuştu.

"İsveç’te kanunlar değişmedi. Her şey kanunlara göre. Ancak yolda çok tehlikeli şeyler var. Bugün Türkiye'nin meselesi, yarın İran. Ben de İran Kürdistanı’nda bir zamanlar Peşmergelik yaptım. İtalya ve birçok ülkede bizim için yapılan destek yürüyüşleri oldu ama İsveç hükümeti sessiz. Türkiye'nin talepleri yüzünden insan haklarını ihlal edilmesine izin verilmemesi için çalışıyoruz. Çünkü Türkiye'nin ne olduğu insanlığa karşı, hatta Türklere ve burada yaşayanlara karşı nasıl bir zulüm uyguladığını biliyoruz” dedi.

İsveç Parlamentosu’ndaki Kürt milletvekili Amineh Kakabaveh sözlerini şöyle tamamladı: "Şimdi parlamento yaz tatilinde ve seçimler iki ay sonra gerçekleşecek. Devlet Yasa Gözetlemesi Komitesinden yapılan anlaşma konusunda bir inceleme yapmasını talep ettim. Çünkü bu anlaşma (Türkiye ile İsveç arasındaki) hukuka aykırı. Türkiye’nin talepleri doğrultusunda insanların teslim edilmesi ve silah vermek İsveç yasalarına aykırıdır.”

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Finladiya ve isveç ile imzalana 3’lü mutabakat sonrası 28 Haziran'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şimdi bu konuda verilmiş sözler var. Örneğin İsveç 73 teröristi bize gönderecek. Şu anda 3-4 tane gönderdiler. Ama bunlar bizim için yeterli değil. Tabii bunları Adalet Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, Milli İstihbarat Teşkilatımız yakın markaja alıp takibini yapacak ve 'Bu teröristleri gönderin bakalım.' diyecek. Bunların hepsi bizim taleplerimiz olarak şu anda ortada. Bunlar geldi geldi; gelmediği takdirde gereği ne ise o gereğini de biz her an kurumlarımız ve birimlerimiz vasıtasıyla yapmaya devam edeceğiz" demişti.

Editör: TE Bilişim