Gazete EmekKürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Mahmud Sengavi, Talabani ailesinin Berhem Salih’i partiye döndürmek için yaptığı girişimlerin sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Rûdaw’a konuşan Sengavi, Kürtlerin dünya, uluslararası güçler ve komşu ülkelerin siyasetini okuyamadıkları için bu krizle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.


Kürtlerin 10 saat içinde Kerkük’ü alabileceklerini belirten Sengavi, Kürtlerin, diyaloğun aksine savaşı tercih etmeleri durumunda zarar göreceklerini söyledi.

 
Bölgede büyük bir savaşın çıkacağını ve Kürtlerin en az zararla Kerkük’e döneceklerini öngören Sengawi, şöyle devam etti:


İŞID’in bölgede güçlenmesi, İsrail, ABD, İran ve Körfez ülkeleri arasındaki çekişmeler savaş için kıvılcım ateşi olabilir. Gelişebilecek olaylar içinde Kürtlerin Kerkük’e dönmesi için uygun koşullar oluşabilir.”

 
Öncelikle Kürtlerin birliklerini sağlaması gerektiğini belirten Sengawi, “Ne yapacağımıza karar vermemiz lazım” diye konuştu.
 

“Tartışmalı bölgelerdeki Kürtler tehdit altında olduğundan dolayı seçime gitmeyecek” diyen Sengawi, şöyle devam etti:

 
“Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP), tartışmalı bölgelerle ilgili aldığı karar yanlıştır. Kürtler Sünnilerin düştüğü hataya düşmemesi gerekir. Az da olsa Kürtlerin temsilcisinin olması lazım. Seçimleri boykot etmemiz Arap ve Türkmenleri sevindiriyor.”
 

Sengawi, Talabani ailesinin Berhem Salih’i partiye döndürmek için yaptığı girişimlerin sonuçsuz kaldığını da ifade etti.
 

KYB içindeki sorunlara ilişkin olarak Sengawi, “Kak Kosret’in tarafındayım çünkü onun haklı olduğunu biliyorum. Hêroxan’ın değil. Hêroxan, Mam Celal’in eşidir ve saygı duyuyorum. Ancak KYB’nin bu duruma gelmesinin en büyük sebebi Hêroxan’ın yürüttüğü yanlış siyasettir” dedi.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim