Gazete Emek- Çarşamba günü İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, kuzeydoğu Suriye'deki durumun ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun Kürtleri "Arapların yaşadığı alanlara" taşınması nedeniyle "endişe verici" olduğunu dile getiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kürtlerin egemenliğine saygı duyduklarını ancak ABD'nin Suriye'den ayrılması gerektiğini" dile getirdi.

Ülkesi Rusya'nın, Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Operasyonu'na yeşil ışık yakmanın dışında Demokratik Suriye Güçleri'ni (DSG) Fırat'ın batısında Türk destekli saldırılara karşı desteklediği Lavrov, "Suriye'deki Kürtlerin haklarını korunması gerektiğini" dile getirdi:

“Kürt meselesinin, Kürtlerin yaşadığı her ülkenin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstererek çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Suriye'deki Kürtlerin haklarının korunması gerektiğine inanıyoruz. Onların bir ulusturlar. Bir tarihleri var. Suriye'de yüzyıllardır yaşıyorlar. Yani bu insanlar kendi bölgelerinde yaşamak zorundalar. Bu onların mirası, tarihi ”

ABD destekli DSG’nin siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi (DSM), Arap kabilelerini bu kabilelerin bağlarını güçlendirmek ve onların desteğini korumak amacıyla Ayn İssa'daki bir foruma davet etti. Rakka'nın 50 kilometre kuzeyindeki foruma 70 Arap kabilesi ve klanının temsilcileri katıldı.

Lavrov, “ABD’nin Kürtleri, Arap kabilelerinin yaşadığı bölgelere yerleştirme çabalarının çok zarar verici bir süreç olduğunu ve tüm tarafların çabalarını böleceği" uyarısında bulundu.

Lavrov'un yorumları, Kürtlerin Rakka, Deyrezzor ve Menbiç gibi Arap çoğunluğa sahip olan bölgelere taşındığı söylentilerine dayanıyor. Deyrezzor'da yaklaşık üç haftadır, temel hizmetlerin aksaması, zorunlu askere alımların durdurulması ve Suriye hükümetiyle petrol anlaşmalarının askıya alınması gibi bazı talepler öne süren Araplar protesto gösterileri düzenliyorlar.

Lavrov, Kürtlerin Arap bölgelerine yönelik yer değiştirmesinin "çok zarar verici bir süreç" olacağını dile getiren Lavrov, konuşmasında Suriye'de "gayri meşru" olarak nitelendirdiği ABD mevcudiyetine de değindi ve "“Suriye’deki Amerikan varlığı gayri meşru... Varlığımız onları hep tetikledi. Bu gerginlikler yaratıyor” şeklinde konuştu.

“ABD’nin desteklediği üstünlük politikası nedeniyle, Suriye cumhuriyetindeki ulusların yerini değiştirmeye çalışmasından bahsediyoruz. Bazı ulusları, farklı uluslar arasındaki gerilimleri teşvik etmek için yaşadıkları bölgelerden uzaklaştırmaya çalışıyorlar.

Editör: TE Bilişim