Gazete Emek- Al Jazeera ve Sky News Arabia’nıın haberine göre, Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada tezkere kararı kınanırken, parlamentonun aldığı bu kararın Berlin sürecini olumsuz etkileyeceği kaydedildi. Türkiye’nin BMGK’yı ihlal ettiğini ifade eden Kahire yönetimi, alınan bu kararın Akdeniz’de istikrarı etkileyeceğini belirtti.

FAS’TAN AÇIKLAMA

Al Jazeera’nın geçtiği habere göre Fas Hükümeti Sözcüsü, “Skhirat Anlaşması bir referans ve tarihi bir anlaşma. Libya krizini çözmek için her türlü çabayı göstermeye hazırız” dedi.

ARAP BİRLİĞİ: ÇATIŞMAYI KÖRÜKLEYECEK

Arap Birliği’nden yapılan açıklamada ise Türkiye’nin kararı şiddetle kınanırken, bu kararın bölgedeki çatışmayı daha da körükleyeceği belirtildi. Arap Birliği, Skhirat mutabakatının uygulanmasını desteklediklerini belirtti.

Açıklamada, “Türk parlamentosundan çıkan kararı kınıyoruz. Libya’da siyasi çözümü destekliyor ve dış müdahaleleri reddediyoruz” denildi.

HAFTER’DEN ARAP BİRLİĞİ’NE ÇAĞRI

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile çatışan Generel Halife Hafter güçleri ise Arap Birliği’ne çağrı yaparak, “Libya’yı savunmak sorumluluğunuz” dedi.

RUSYA: DURUMU KÖTÜLEŞTİRECEK

Rusya’dan gelen ilk açıklamada ise, tezkere kararının durumu kötüleştireceği belirtildi.

SKHİRAT ANLAŞMASI NEDİR?

Skhirat Anlaşması Birleşmiş Milletler (BM) aracılığında Libya’daki partilerin imzaladığı bir mutabakat. Fas’ın Skhirat kentinde imzalanan anlaşma bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngörüyor.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim