Gazete Emek- Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un daveti üzerine dün Fransa’ya gitti. Barzani'nin Macron ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklama ise sosyal medyada tepki ile karşılandı. 

Barzani ve beraberindeki heyet bugün Elysee Sarayı’nda Macron tarafından karşılandı.
 
Görüşmenin ardından Barzani ile Emmenuel Macron ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda konuşan Emmenuel Macron, tartışmalı bölgelere ilişkin 140. Madde dahil, Irak Anayasası’ndaki tüm maddelerin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.
 
Rûdaw muhabirinin sorusu üzerine Macron, “Genç Kürt liderleri Neçirvan Barzani ve Kubad Talabani’ye sonsuz güven duyuyorum” yanıtını verdi.
 
Emmenuel Macron, “Fransa ve Kürt halkının dostluğu derin ve uzun bir tarihe dayanıyor. Terörle mücadelede Kürt halkıyla işbirliği içinde mücadele ettik” diye konuştu.
 
“Irak Anayasası bünyesinde Kürtlerin haklarına saygı gösterilmesi gerekiyor” diyen Macron, “Tek ses olacak olan bir Kürdistan, bölgede istikrararın sağlanmasını sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

Barzani: Irak'a bağlılığımız konusunda bir sorun yok

Başbakan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki sorunların çözümüne yönelik görüşlerini 4 ana maddede özetleyerek Fransa Cumhurbaşkanı'na ilettiklerini söyledi.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un daveti üzerine dün Fransa’ya giden Başbakan Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyet bugün Elysee Sarayı’nda Macron tarafından karşılandı.
 
Görüşmenin ardından Barzani ile Emmenuel Macron ortak basın toplantısı düzenledi.
 
“Düşüncelerimizi 3 – 4 ana hat olarak Sayın Başkana ilettik” diyen Barznai şöyle devam etti:
 
“Birinci: Anayasa ve yasaları saygı duyan birlikte federal bir Irak bağlılığımız. Sınır kapılarında federal hükümetin yetkileri konusunda hiçbir problemimiz yok. Irak Anayasası çerçevesinde istikrarın sağlanması ve bütün sorunların çözülmesi yapıcı bir diyaloğa hazırız”
 
Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi ile ilgili kararlarına değinen Barzani, “Bu konuyla ilgili daha önce de düşüncelerimizi dile getirerek, Federal Mahakme'nin kararlarına saygı duyduğumuzu dile getirmiştik” ifadelerini kullandık.
 
Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüyle ilgili gösterdiği ilgiden dolayı Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a teşekkür ederek, “Bağdat ile ortak bir anlayışa varmamız için Sayın Başkan'ın üstlendiği rol önemlidir” dedi.

Fransa ziyaretinde Başbakan Barzani'ye Yardımcısı Kubad Talabani, Divan Başkanı Fuad Hüseyin, hükümet sözcüsü Sefin Dizayı eşlik etti.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim