Gazete Emek- Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla girdiği Afrin’de bir doktorun öldürülmesinin ardından halk sokaklara çıkarken, ÖSO gruplarının ateş açması üzerine bir kişi yaşamını yitirdi çok sayıda kişi de yaralandı. Minbiç’te de Washington-Ankara arasındaki anlaşmaya tepki vardı. Minbiç’te yaşayanlar Türkiye’nin bölgeye yönelik tehditlerini düzenledikleri büyük bir yürüyüşle protesto etti.

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile girdiği Afrin ile hedefinde olan Minbiç’te halk sokaklardaydı.

Afrin’de doktor öldürüldü, halk isyan etti

Yerel kaynakların aktardığına göre Afrin’de ÖSO grupları dün sabah saatlerinde Sami el-Ferec adlı bir doktorun evine gitti ve doktordan hiçbir eşyasını almadan evden çıkmasını istedi. Bunu kabul etmeyen doktor silahla öldürüldü.

Olayın kısa sürede tüm Afrin’de duyulması üzerine doktorun evinin önüne giden Afrinliler, ÖSO’ya tepki gösterdi.

Kısa bir süre sonra sayısı artan kalabalık “Katil çeteleri istemiyoruz” sloganı atmaya başlarken öldürülen doktorun cenazesini evden aldı.

Cenazeyle yürüyüşe geçen kitleye ise ÖSO grupları silahla saldırdı. Saldırıda, ismi öğrenilemeyen bir kadın yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı.

Saldırıya rağmen halk sokakları terk etmezken, ÖSO gruplarının ise saldırının ardından kent merkezinden uzaklaştığı bildirildi.

Minbiç’te protesto

Türkiye’nin hedefinde olan bir diğer Kuzey Suriye kenti Minbiç’te de protesto gösterileri vardı.

Minbiç’te yaşayanlar Türkiye’nin bölgeye yönelik tehditlerini düzenlenen büyük bir yürüyüşle protesto ederken, ABD ile Türkiye arasındaki anlaşma da yürüyüşte protesto edildi.

Eylemciler, “Minbiç halkı ABD-Türkiye anlaşmasını kabul etmiyor”, “Minbiçli gençler Osmanlı işgalciliğini kabul etmiyor” yazılı pankartlar açıldı.


Afrin ve Minbiç’te ne oluyor?

Türkiye, ÖSO grupları ile birlikte 20 Ocak’ta operasyon başlatıp 58 gün sonra yani 18 Mart 2018’de Afrin’e girmişti.

Bu tarihten sonra ÖSO gruplarının kenti yağmaladığı görüntüler dünya kamuoyunda yankı uyandırmış, Afrin’de demografik yapının değiştirildiği uluslararası hak kuruluşlarının raporlarına yansımıştı.

Ayrıca kentte Kürtlere, Alevilere ve Ezidilere dair izlerin silindiği, binlerce yıllık taşınabilen tarihi varlıkların kentten taşındığı iddia edilmişti.

Mayıs ayının ortasında ise işkence ve ölüm haberlerinin yanında kadınların kaçırıldığı bildirilmişti.

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı.

Anlaşma sonrası Ankara “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” dese de YPG Genel Komutanlığı bölgedeki güçlerinin zaten Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da kentten çekildiğini belirterek “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” demişti.

ABD ise ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni “bir kenara itmeyeceklerini” belirtirken, Minbiç Askeri Konseyi de kentte Türk askeri ya da Türkiye destekli savaşçı olmayacağını söylemişti.

Son olarak Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde devriye başlattığı haberleri gelirken, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun sözcüsü ABD’li askeri yetkili Sean Ryan başlattıkları devriyelerin birbirinden bağımsız yürütüldüğünü belirterek, “Türk askerleri Minbiç’in içine girmeyecek” demişti.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim