Gazete Emek- Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) askeri yetkililerin operasyonların hedefindeki Minbiç’de bazı görüşmeler yaptıkları ve iki ülke askerlerinin kentte konuşlandırılacağı ileri sürüldü.

Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyon ve ABD Başkanı Trump'ın "çekiliyoruz" açıklaması kapsamında gündemin en önemli konusu haline gelen Minbiç'de önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

İsrail’e yakınlığıyla bilinen Debka sitesinde yer alan haberde ABD Başkanı Donald Trump’ın, Minbiç’e askeri güç göndermeleri için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zaid el Nahyan’la temas kurduğu belirtildi.

Haberde Mısır ve BAE’nin güvenlik ekiplerinin Minbic’de çeşitli temaslarda bulunduğu, ABD’nin iki ülkeye havadan destek sağlayacağı ve iki ülkenin askeri güçlerinin bu bölgede konuşlandırılıp Suriye-Irak sınırını kontrol edeceği belirtildi.

K24’te yer alan habere göre ABD güçleri kentteki pozisyonunu koruyor. Minbiç’e girdiğini açıklayan Suriye rejim güçleiri ise henüz kente giriş yapmazken, Türkiye ve desteklediği gruplar ise “Fırat Kalkanı” bölgesinde kente giriş için hazırlık içinde.

Debka’ya göre ABD, Mısır ve BAE ile anlaşırsa Tunus ve Cezayir güçleri de kentte konuşlandırlacak askeri güçlere katılacak.

30 Aralık 2018’de İngiliz The Guardian gazetesi nde yer alan haberde, Mısır ve BAE askeri heyetlerinin Minbiç’de Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkilileriyle görüştüğü belirtilmişti.

Habere göre görüşmede, ABD’nin çekilmesinden sonra Mısır ve BAE askeri güçlerinin kente yerleşmesi konusu ele alındı.

Mısır, Afrin’e yönelik operasyon döneminde Arap Ligi’ni de harekete geçirmişti.

O dönem Mısır Dışişleri Bakanlığı “Efrin’e yönellik Türkiye işgali kabul edilemez ve insani bir faciaya yol açtı” açıklaması yapmış ve operasyonu kınamıştı.

Arap Ligi’nin Genel Sekreteri Ahmed Ebü El-gayz de “Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesini” talep etmişti.

Mısır’ın talebi üzerine Arap dışişleri bakanlarının katıldığı Suudi Arabistan’da organize edilen 29’uncu Arap Zirvesi’nde Türkiye’nin Efrin operasyonu kınanmış ve “siyasi çözüm çabalarına darbe” olarak nitelendirilmişti.

Erdoğan, Aralık başında “Fırat’ın doğusu operasyonuna günler kaldı” dediğinde de, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şukri bu açıklamayı “terörle mücadeleye yönelik bir sabotaj” olarak nitelemişti.

BAE Şam’da büyükelçiliğini yeniden açtı. BAE bu hamleyi, “Suriye’ye bölgesel müdahale tehlikesini önleme yönünde bir adım” olarak niteledi.

Kaynak: Basnews

Editör: TE Bilişim