Gazete Emek- Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO zirvesinde üye ülkeler arasında kriz yaşandı. Bu kriz iddiasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın konuya ilişkin  açıklama yaptı. AFP'nin haberine göre, Trump'ın diğer NATO ülkelerinin savunma bütçesini hemen artırma ısrarı üzerine bazı ülkeler acil toplantı düzenledi.

AFP haber ajansı, bazı NATO ülkelerinin Trump'ın savunma bütçeleri konusundaki bitmeyen ısrarı üzerine acil toplantı düzenlediğini açıkladı.

Trump 'savunma harcamalarının hemen artması' talebini NATO liderlerine kabul ettirdi

ABD Başkanı Donald Trump, NATO üyelerinin GSYİH'nin yüzde 2'si kadar savunma harcaması hedefini 2024 yılı yerine hemen şimdi gerçekleştirmesini talep etti. Bunun üzerine NATO zirvesinde liderler programda olmayan acil toplantı düzenledi. Ardından Trump ''Kabul ettiler'' açıklaması yaptı.

Zirvedeki diplomatik kaynaklara göre Trump ''ABD, Avrupa'yı sübvanse edebilmek için cebinden fazladan on milyarca dolar ödüyor. Tüm üyeler 2024'e dek GSYİH'nin en az yüzde 2'sini savunmaya harcama sözünü hemen şimdi yerine getirmeli ve bu oran nihayetinde yüzde 4'e çıkmalı'' dedi.

Trump'ın aksi takdirde ABD'yi NATO'den çıkaracağı tehdidinde bulunduğu iddiası daha sonra yalanlandı. Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ''Trump NATO'dan çıkmakla tehdit etmedi, sadece NATO üyelerinin savunma harcamaları hedeflerini daha kısa zamanda tutturmalarını talep etti'' dedi.

Ardından basın toplantısı düzenleyen Trump, NATO'den çıkma tehdidinde bulunup bulunmadığı sorusu üzerine ititfakın harcamalarının yüzde 90'ını ABD'nin karşıladığını ve bundan son derece mutsuz olduğunu liderlere söylediğini belirtmekle yetindi.

Tekrar aynı sorunun sorulması üzerine Trump zirvede diğer liderlere 'daha önce olmadığı kadar çok sert konuştuğunu' dile getirdi.

Editör: TE Bilişim