Gazete Emek- Covid-19 aşısı yarışında önde giden Oxford ekibi, klinik denemeler kapsamında aşının etkisini test etmek için aşılanmış gönüllüleri bilinçli olarak virüse maruz bırakmayı planlıyor. "Challenge trial" adı verilen tartışmalı yöntem kapsamında, aşının etkili olup olmadığı, virüsle enfekte edilen gönüllülerin üzerinde denenebilecek.

TARTIŞILAN YÖNTEM

Sağlıklı gönüllülere dışarıdan patojen verilen "challenge trial" yöntemi aşı geliştirme sürecinde rutin bir yaklaşım olmasına karşın, net bir ilaç ve tedavi yönteminin olmadığı Covid-19 hastalığı durumunda etik ve pratik bakımdan tartışmalara sebep oluyor.

Human challenge denemelerde gönüllüler, kontrollü bir laboratuvar ortamında virüse maruz bırakılıyor. Bu durumda deneme süreci haftalar içinde tamamlanabilecek şekilde hızlanıyor ve daha az sayıda katılımcıyla deneme gerçekleştirilebiliyor.

"DENEMELERİ YIL SONUNA KADAR TAMAMLAMAYI UMUYORUZ"

Guardian'dan Hannah Devlin'in haberine göre, aşı çalışmasını yürüten Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü Direktörü Prof. Adrian Hill, Oxfordlu bilim insanlarının bu tür bir denemenin teknik hazırlığı üzerine çalıştıklarını belirtti. Hill, "Challenge denemeleri bu yılın sonuna kadar tamamlamayı umuyoruz. Bu yöntem, Faz 3 ile paralel gidebileceği gibi, Faz 3 sonrası da uygulanabilir. Bu iki yöntem birbiriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan fikirler" diye konuştu.

Hill, herkesin riskin gençlerde çok düşük olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyleyerek, "O kadar düşük ki ölçmek bile çok zor" diye sözlerine ekledi.

Oxford aşısının Faz 1 denemesi 1000 gönüllünün katılımıyla gerçekleştirilmişti. Çalışmanın detayları Pazartesi günü Lancet'te yayınlanacak. Buna ek olarak, İngiltere, Brezilya, Güney Afrika ve ABC'de onbinlerce kişinin katılımıyla Faz 3 denemesi gerçekleştirilecek. Human challenge denemelerinin ise Faz 3 ile paralel bir şekilde yürütülmesi bekleniyor.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim