Gazete Emek - Raporda ABD’nin Suriye’den aşamalı çekilme planının geri tepme ihtimalinin olduğu ve IŞİD’in yeniden canlanma tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi.

ABD Savunma Bakanlığı Genel Müffettişi’nin hazırladığı 1 Nisan- 30 Haziran arasındaki dönemi kapsayan rapor 6 Ağustos Salı günü yayımlandı.

Raporda IŞİD’e yönelik ABD’nin ve koalisyonun operasyonlarının denetiminden sorumlu Ortak Görev Gücü- Doğal Kararlılık Operasyonu yetkililerinin Washington’un Suriye’den kısmi çekilme planına yönelik güçlü eleştirileri yer aldı.

Raporda, “ABD askerlerinin sayısının azaltılması Suriye’de ortak güçlerin IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasına karşı daha fazla eğitim ve donanıma ihtiyaç duyduğu bir dönemde bu güçlere verilen desteği azaltmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, koalisyon yetkililerinin, ABD’nin asker sayısını azaltmasının çoğunluğu Kürtler’den oluşan Suriye Demokratik Güçleri dahil olmak üzere, bölgede ABD destekli güçlerin Washington’dan uzaklaşıp alternatif ortaklıklar ve kaynaklar arayabileceği konusunda uyarıda bulunduğu belirtiliyor.

Doğal Kararlılık Operasyonu’nda görevli yetkililer böyle bir gelişmenin ABD’nin Suriye ve Irak’taki misyonuna zarar verebileceği görüşünde.

Başkan Donald Trump ABD’nin Suriye’den çekileceğini ilk olarak Twitter üzerinden geçenAralık ayında açıklamıştı.

Açıklamanın ardından Trump yönetimi içeresinde yaşanan görüş ayrılığı, dönemin Savunma Bakanı Jim Mattis’in istifa etmesiyle sonuçlanmıştı.

O dönem görevden yeni ayrılacak olan CENTCOM Komutanı Joseph Votel de Kongre üyelerine Şubat ayında düzenlenen bir oturum sırasında Suriye’den çekilme konusunda kendisine danışılmadığını ifade etmişti.

O zamandan bu yana Suriye’de, IŞİD’in elindeki son bölgenin de alınmasıyla birlikte IŞİD’in doğrudan denetiminde bulunan bölge kalmasa da örgütün Suriye’de hala etkili olduğu konusunda pek çok kez uyarı dile getirildi.

Geçen hafta açıklanan Birleşmiş Milletler raporunda terör örgütünün Suriye’deki gizli şebekesinin yayıldığı, hücrelerin vilayet düzeyinde kurulduğu ve terör örgütünün Irak ve Suriye’de yeni koşullara uyum sağlayarak yeniden canlanması için gereken şartları oluşturmaya başladığı belirtilmişti.

Rapora göre hem Amerikalı yetkililer hem de koalisyon yetkilileri ABD’nin asker sayısını azaltmasının bölgede IŞİD’in faaliyetlerinin izlenmesini zorlaştırdığını savundu.

“Rusya, İran ve Esat rejimi SDG’yi zayıflatmayı amaçlıyor”

Raporda yetkililer ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin bir dezenformasyon kampanyasının mağduru olduğunu savundu.

Raporda CENTCOM’un yaptığı bir değerlendirmeye atıfta bulunularak “IŞİD, bölgede Kürtler’in başını çektiği SDG ve yerel Arap nüfus arasında yaşanan gerilimden faydalanmak için SDG’yi bölgedeki yeni işgalci güç olarak lanse etmekte başarılı oldu” ifadeleri kullanıldı.

Rapora göre askeri yetkililer Rusya, İran ve Beşar Esat hükümetinin de Araplar’ın duydukları rahatsızlık üzerinden Suriye Demokratik Güçleri’ni zayıflatmayı amaçladığını ve bunun da Suriye’de IŞİD’e karşı misyonun korunamamasıyla sonuçlanabileceğini belirtti.

Rapora göre koalisyon yetkilileri ABD ve koalisyonun desteklediği güçlerin sayısının arttırılması çabalarının yetersiz kaldığı konusunda da uyarıda bulundu.

Raporda ABD’li yetkililerin Suriye’de azalan asker sayısındaki açığı kapatmak amacıyla müttefik ülkelerden takviye birlik gönderilmesi için katkı almaya çalıştığı ancak bunda da zorlandıkları dile getirildi.

Amerikalı yetkililer, Suriye’ye müttefik ülkeler daha fazla sayıda asker gönderse bile Irak’ta IŞİD’in yenilgiye uğratılması sonrası geri gelmemesi çabalarında da zorlanıldığını belirtiyor.

Raporun aktardığına göre, Amerikalı askeri yetkililer IŞİD’in özellikle Irak’ın kuzeyi ve batısında hala güçlü desteğe sahip olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Raporda “IŞİD kısmen, Irak Güvenlik Güçleri ve ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD militanlarına karşı uzun vadeli operasyonları sürdüremediği için Irak ve Suriye içinde direniş gösterebiliyor” denildi.

Editör: TE Bilişim