Gazete Emek- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin nükleer anlaşmadan çıkması sonrası Rusya ve İran'ın diyaloğu artırması gerektiğini söyledi.

Putin, Çin'in Qingdao kentinde düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi kapsamında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. İkilinin gündeminde nükleer anlaşma, Suriye ve ŞİÖ'de işbirliği konuları vardı.   

Görüşme sırasında konuşan Putin, ABD'nin Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak da bilinen, İran ve P5+1 ülkeleri imzalanan nükleer anlaşmadan çıkması sonrası Rusya ile İran arasında diyaloğun artırılması gerektiğini belirtti.

Rus lider, "ABD'nin anlaşmadan yasalara aykırı bir biçimde çıkması çerçevesinde, ülkelerimiz arasında daha ciddi ve daha önemli bir diyalog kurulması gerekiyor" dedi.

Ruhani de, Rusya'nın JCPOA'nın uygulanmasında çok önemli ve yapıcı bir rol oynadığını kaydetti.

'SURİYE'DE SOMUT SONUÇLAR ELDE ETTİK'

Putin, Rusya ve İran'ın Suriye'de çözüme yönelik işbirliğinin başarılı olduğunu ve somut sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Putin, "Suriye'de çözüm konusunda başarılı bir işbirliği yürütüyoruz. Somut sonuçlar elde ettik" diye konuştu.

'İRAN'IN ŞİÖ'DE DESTEKLEYECEĞİZ'

Putin, ŞİÖ'de gözlemci statüsünde bulunan İran'ın örgüt kapsamında tam teşekküllü işbirliği gerçekleştirme çabalarına destek vereceklerini de ifade etti.

Rus lider, Ruhani'ye hitap ederek şu ifadeleri kullandı: "İran, ŞİÖ'nün çalışmalarında uzun zamandır yer alıyor. ŞİÖ kapsamında tam teşekküllü işbirliği gerçekleştirme arzunuzu biliyoruz ve buna destek vereceğiz."

Kaynak: Sputnik

Editör: TE Bilişim