Gazete Emek- Riyad yönetimini eleştiren yazılarıyla bilinen Washington Post çalışanı Cemal Kaşıkcı İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğuna girdikten sonra ortadan kayboldu. Suriyeli insan hakları savunucusu bir grup Kaşıkçı’nın kaçırılıp Riyad’a götürüldüğünü öne sürdü.


Eski hükümet danışmanı Kaşıkçı, Suudi Prensi Muhammed bin Selman’ın birçok kararını ve Riyad yönetiminin Yemen’e askeri müdahalesini eleştiriyordu. 58 yaşındaki gazeteci tutuklanma korkusu nedeniyle geçen yıl ABD’de yaşamaya başlamıştı.

Reuters’ın aktardığına göre Kaşıkcı, evlilik işlemleri için dün Suudi Arabistan’ın İstanbul başkonsolosluğuna gitti. Ancak aradan yedi buçuk saatten fazla süre geçmesine rağmen konsolosluktan çıkış yapmadı.

Kaşıkcı’nın resmi internet sitesinde, ‘Jamal, İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda gözaltına alındı!’ ifadesi yer alırken, Washington Post da gazeteciyle iletişimin kesildiğini açıkladı.

Gazetenin üst düzey isimlerinden Eli Lopez, “Cemal’e ulaşamıyoruz ve çok endişeliyiz. Eğer yazdığı makaleler ve haberleri dolayısıyla gözaltına alındıysa bu çılgınca olur. Umarız iyidir ve yakında kendisinden bilgi alabiliriz” dedi.

Middle East Monitor ise Suudi insan hakları grubu ‘Prisoners of Conscience’ın Kaşıkçı’nın kaçırılıp Suudi Arabistan’a getirildiği iddiasını aktardı. Grup, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, “Kaşıkcı’nın, konsolosluktan kaçırılmasının ardından Suudi Arabistan’a götürüldüğünü teyit ediyoruz” dedi.

Suudi Arabistan başkonsolosluğu önünde bekleyen Kaşıkçı’nın nişanlısı H.A., evlilik işlemleri için geçen cuma günü birlikte başkonsolosluğa gittiklerini, evraklar hazırlanmadığı için haftaya gelmelerinin söylendiğini anlattı.

H.A, Kaşıkçı’nın o akşam Londra’ya gittiğini, dün İstanbul’a döndüğünü, saat 13.00’te yeniden başkonsolosluğa gitmesinin üzerinden yedi buçuk saatten fazla süre geçmesine rağmen dışarı çıkmadığını anlattı.

Polise haber verdiğini söyleyen H.A., başkonsolosluk çalışanlardan birinin kendisine, “Çıkmış, burada beklemenize gerek yok” dediğini de aktardı.


Kaynak: Diken
 

Editör: TE Bilişim