Gazete Emek-Suriye'nin bir bölümü YPG'nin öncülük ettiiği Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından IŞİD'ten temizlenirken bir bölümü ise Suriye rejimi tarafından IŞİD'ten kurtarıldı. Suriye'den kaçan IŞİD militanlarının nereye gittiği ise bu süreçte en çok sorulan soruların başında geliyor. 

Suriye ordusu, 3 Kasım'da özgürleştirilen Deyr ez Zor'da yer alan ve IŞİD'in elinde kalan son yer olan Ebu Kemal kasabasının tamamını geri aldığını açıkladı. Resmi haber ajansı SANA'nın aktardığı açıklamada "Silahlı kuvvetlerimiz, Deyr ez Zor'daki Ebu Kemal kasabasını özgürleştirmiştir" denildi.

El Manar televizyonu dün ordunun Ebu Kemal'e girdiğini duyurmuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Deyr ez Zor’un IŞİD’den tamamen kurtarılmasının ardından ilk kez konuşmuş ve ‘Suriye ordusu ve müttefiklerinin terör örgütlerine karşı elde ettiği zaferlerin Deyr ez Zor’da son bulmadığını’ söylemişti.

'SURİYE'Yİ TERK EDEN TERÖRİSTLER NEREYE GİDİYOR?'

Öte yandan konuyla ilgili olarak Sputnik’e konuşan Rus siyaset bilimci Stanislav Tarasov şu ifadeleri kullandı: "Suriye’de bu başarılar bekleniyordu. Hem koalisyon hem Rusya hem de Rusya’nın partnerleri faaliyet gösteriyor. IŞİD gerçekten de Suriye’yi terk ediyor. Ancak teröristler nereye gidiyor? ABD, IŞİD komutanlarının Afganistan, Yemen gibi başka ülkelere gitmesine yardım ediyor, militanlardan bazıları Irak’a gidiyor. Bu, IŞİD’in ABD’ye uymayan rejimlere baskı uygulama aracı olarak kullanıldığının göstergesi."

'SIRADA TÜRKİYE VE İRAN VAR'

Suriye’de IŞİD’in yerine başka güçlerin de ortaya çıkmaya başladığını belirten Tarasov "Durum hafiflemiyor, hatta bazı noktalarda zorlaşıyor bile. Sözgelimi Kürtler arasında bağımsızlık için büyük bir savaş var. Bu konuda Suriye’de başarılı olunursa, sırada Türkiye ve İran var. Bu nedenle bölgedeki durum henüz iyimser olmaya mahal vermiyor. Durum bir yandan kolaylaşırken, bir yandan zorlaşıyor" yorumunda bulundu.

Kaynak: Sputnik

Editör: TE Bilişim