Gazete Emek-Suriye'nin geleceğinin konuşulacağı Soçi'deki 'Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne ilişkin tartışmalar sürüyor. Türkiye'nin "Rusya'dan söz aldık PYD katılmayacak" açıklamasından sonra Rusya'dan Türkiye'yi yalanlayan bir açıklama daha geldi. 


PYD’nin de davet edildiği ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ilişkin Rusya’dan yeni açıklama geldi. Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, “Kongre görüşmelerine Suriye’deki Kürtlerin katılması gerektiği görüşümüz değişmemiştir. Katılmalılar” dedi.


Rusya öncülüğünde Soçi’de yapılması planlanan, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen ve Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD)  de davet edildiği toplantıyla ilgili Rusya’dan yeni açıklama geldi.

Türkiye’nin PYD’nin davet edilmesi nedeniyle karşı çıktığı ve ertelendiğini açıkladığı kongre ile ilgili açıklamayı Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova yaptı.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Zaharova, Suriye Ulusal Birlik Kongresi’nin yerinin ve katılımcılarının belirlenmek üzere olduğunu söyledi.

Hürriyet’ten Nerdun Hacıoğlu’nun haberine göre Zaharova, kongreye Suriye Kürtlerinin de katılması noktasındaki görüşlerinin değişmediğini belirterek şunları söyledi:

Suriye’nin geleceğini belirleme vazifesini üstlenecek Ulusal Birlik Kongre görüşmelerine Suriye’deki Kürtlerin katılması gerektiği görüşümüz değişmemiştir. Katılmalılar. Suriye kongresinin kesin tarihi, nerede yapılacağı ve kimlerin katılımcı olacağı final aşamada. Organizasyona son nokta konduğunda kamuya Suriye Ulusal Birlik Kongresiyle ilgili somut açıklama yapacağız.

Ne olmuştu?

Rus yetkililer, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen toplantıların Soçi’de yapılacağını duyurmuştu.

Yetkililer, daha önce PYD de dahil olmak üzere Suriye’deki çeşitli gruplara kongre için davet gönderildiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise PYD’nin kongreye davet edildiğinin açıklanması ardından bunu ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirmiş ve kongrenin ertelendiğini öne sürmüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın “Türkiye’nin girişimiyle ertelendi” dediği Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin ertelenmediğini açıklamıştı.

Editör: TE Bilişim