Gazete Emek- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a yönelik askeri operasyon başlattıklarını açıklamasından sonra, Rusya birliklerinin Ukrayna’da ilerleyişi sürüyor. Harekatta 2'nci güne girilirken Rus güçleri, Çernobil Nükleer Santralı'nın kontrolünü ele geçirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ilk gününde 137 askerin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Zelenski, Batı'ya ve NATO'ya sitem ederek, "Yalnız kaldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor" dedi.

ABD Başkanı Biden, Rusya'ya yeni yaptırım kararlarını açıkladı. Biden, 1 trilyon dolardan fazla varlığa sahip dört Rus bankasına daha yaptırım uygulanacağını ve ABD'deki varlıklarının dondurulacağını söyledi. Biden, "Rus elitleri ve ailelerine de yaptırım uygulanacak" ifadelerini kullandı. Biden ayrıca Rusya'nın Dolar, Avro, Pound ve Yen üzerinde işlem yapmasını kısıtlayacaklarını bildirdi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, 7 bin ek askeri Almanya'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

Biden, yeni yaptırımları açıkladı: "Putin ve ülkesi sonuçlarına katlanacak"

AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya'ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeden ayrılması yasaklandı.

 DSÖ, Ukrayna'da tıbbi malzeme temini için 3,5 milyon dolarlık acil durum fonu ayırdı.

Rusya, Ukrayna'ya askeri operasyon başlattı

25 ŞUBAT GELİŞMELERİ

-Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev Yönetimi'nin Cumartesi günü (26 Şubat) müzakere masasına dönmeyi teklif ettiğini duyurdu.

KİEV'DE YENİDEN PATLAMA SESLERİ 

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tekrar patlama sesleri duyuldu.

Kiev'de yerel saatle 20.45'ten sonra patlama sesleri duyuldu.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram'dan yaptığı açıklamada, şehirdeki 6 nolu termik santrali civarında 3-5 dakika aralığında 5 patlamanın gerçekleştiğini ifade etti.

-Kiev'de 04.20'den sonra art arda patlamalar yaşanmıştı. Ayrıca 06.17'de ve 06.42'den sonra da patlamalar gerçekleşmişti.



 

-Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Biden'la Rusya'ya karşı yaptırımların kuvvetlendirilmesine ilişkin telefonda görüşme yaptı.

-Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ülkesine sağlam desteği için ABD'ye minnettar olduğunu ifade etti.

-Zelenskiy, Rusya'ya yaptırımların kuvvetlendirilmesi, ülkesine somut savunma yardımı ve bir savaş karşıtı koalisyon konularını Biden'la ele aldıklarını aktardı.



 

-AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yaptırım listesine alındığını ve Avrupa'daki mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı.

RUSYA'DAN NATO'YA 'İSVEÇ VE FİNLANDİYA' RESTİ 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının "sonuçları olacağı" uyarısında bulundu.

Zaharova, düzenlediği basın toplantısında, Finlandiya ve İsveç’in olası NATO üyeliklerine dair açıklamalarda bulundu.

Ülkelerin güvenliklerinin, başka ülkelerin güvenliği pahasına inşa edilmemesi gerektiğini savunan Zaharova, "Finlandiya ve İsveç'in öncelikle bir askeri blok olan NATO'ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır." ifadesini kullandı.

ZELENSKİ’DEN 'KAÇMADIM' VİDEOSU 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev’den kaçtığı yönündeki iddialara video ile yanıt verdi. Zelenski, “Buradayız. Kievdeyiz. Ukrayna’yı savunuyoruz.” dedi.

Zelenskiy konuşmasında, "Herkese iyi akşamlar. Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı burada, Başbakan Şmigal burada, Devlet Başkanlığı Başdanışmanı burada, Devlet Başkanı da burada. Biz hepimiz buradayız. Askerlerimiz burada. Bağımsızlığımızı ve devletimizi koruyoruz. Böylede devam edeceğiz. Yaşasın koruyucularımız, yaşasın Ukrayna" ifadelerini kullandı.



 

RUSYA'DAN FACEBOOK'A KISITLAMA 

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Facebook'a erişimin bugünden itibaren kısmen kısıtlanacağını açıkladı.

19.16 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 516 zırhlı araç, 7 helikopter, 10 uçak, 2 bin 800'den fazla asker ve yaklaşık 80 tank ile 20 seyir füzesini etkisiz hale getirdiklerini ileri sürdü.

Ayrıca Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Odessa'daki Pivdenniy Limanı'nın 12 mil açıklarında Moldova bandralı bir yakıt ikmal gemisinin bir Rus gemisi tarafından vurulduğunu açıkladı.

 Avrupa Konseyi, Rusya'nın konseydeki temsil haklarının askıya alındığını açıkladı.


 

 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın müzakere organize edilmesine ilişkin onayını Ukrayna'ya ilettiğini açıkladı.

Peskov, müzakere konusundaki onayını Kiev'e ileten Moskova'nın Rusya Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi temsilcilerinden oluşan heyetini de oluşturduğunu vurguladı.

 PUTİN’DEN UKRAYNA ORDUSUNA ÇAĞRI: GÜCÜ KENDİ ELİNİZE ALIN 

Rusya Devlet Başkanı Putin, “Askerlerimiz halkımız ve anavatanımızın güvenliğini sağlamaktadır” dedi. Rusya Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda konuşan ve Ukrayna ordusuna “Gücü kendi elinize alın” çağrısı yapan Putin, “Sizlerle bence iyi anlaşırız ama bu uyuşturucu bağımlısı insanlar ve neonazilerle, sizleri çevreleyen o pisliklerle tabii ki anlaşamayacağız” ifadesini kullandı. Putin, sözlerine şöyle devam etti: "Neo-naziler ve Bandera’cıların (Stepan Bandera, Nazilerle işbirliği yapan Ukraynalı siyasetçi) çocuklarınızı ve eşlerinizi canlı kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin."

ALMANYA: UKRAYNA'DAN GELEN HERKESİ KABUL EDECEĞİZ 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın askeri müdahalesinin ardından ülkelerinden ayrılan Ukraynalılarla ilgili açıklama yaptı ve “Savaş nedeniyle Ukrayna'dan kaçan herkesi kabul edeceğiz” dedi.

ZAHAROVA: UKRAYNA’DAN NOTA ALDIK 

Haftalık basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın dün Moskova'ya diplomatik ilişkilerin kesilmesiyle ilgili nota gönderdiğini söyledi. Zaharova, Kiev'in bu kararından üzüntü duyduklarını ifade etti. Sözcü ayrıca, harekatın Ukrayna'daki sivil nüfus için tehdit oluşturmadığını savundu.

KOSOVA, ARNAVUTLUK VE KUZEY MAKEDONYA’DAN YAPTIRIM KARARI 

Balkan ülkelerinden Kosova, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya da Rusya'ya yaptırım kararları aldı. Yaptırım kararlarının içeriği hakkında bilgi veren Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla da, bunların, bankaların, finans kurumlarının ve bireylerin varlıklarının dondurulması, finansal piyasalara erişimlerinin yasaklanması, seyahat veya transit geçiş yasakları olduğunu söyledi.

ODESSA’DA BİR KİMYASAL TANKER İSABET ALDI 

Ukrayna'nın Odessa kenti açıklarında Moldova'ya ait bir kimyasal tankere füze isabet etti. Mürettebatı Rus olan tankerde iki kişi yaralandı. Yaralıların hastanede tedavi altına alındığı öğrenildi.

NATO ZİRVESİ BAŞLADI 

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin görüşüleceği NATO zirvesi başladı. Zirveye AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı.

AVUSTURYA BAŞBAKANI 'HESAP DONDURMA' KARARINI TEYİT ETTİ 

Avusturya Başbakanı Schallenberg, Putin ve Lavrov'un Avrupa'daki banka hesaplarının dondurulacağı bilgisini teyit etti. Schallenbergi sehayat yasağı konulmayacağını söyledi.

STEİNMEİER'DEN PUTİN’E SAVAŞI DURDURMA ÇAĞRISI 

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, savaşı durdurma çağrısında bulundu. Steinmeier, başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Putin’in "yalan bahaneler" öne sürerek Ukrayna'ya savaş başlattığını ve bu ülkedekilerin korkunç şeyler yaşadığını söyledi. “Devlet Başkanı Putin az önce kardeş dediği halkın kanını döküyor” ifadesini kullanan Steinmeier, “Rus halkıyla herhangi bir düşmanlık istemiyoruz. Ancak bu haksızlık cevapsız kalamaz. Bunun için Alman hükümeti olarak kararlılıkla Kuzey Atlantik İttifakı ve Avrupa Birliği’ndeki ortaklarımızla çalışıyoruz” diye konuştu.


 

UKRAYNA: 1000’DEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ 

Ukrayna Savunma Bakanlığı, çatışmalarda 1000'den fazla Rus askerinin öldürüldüğünü ve en az 2 Rus uçağının düşürüldüğünü duyurdu.

Öte yandan Ukrayna askeri araçları, Kiev'i savunmak için kente girdi.

FT: PUTİN VE LAVROV'UN MAL VARLIKLARININ DONDURULMASINI KARAR VERİLDİ 

AB'nin Rusya Devlet Başkanı Putin ile Dışişleri Bakanı Lavrov'un mal varlıklarını dondurduğu iddia edildi. Financial Times'ın (FT) aktardığı gelişme, bir AB yetkilisinin açıklamasına dayandırıldı. Benzer bir haber, FT'den kısa bir süre sonra AFP tarafından da servis edildi.

KREMLİN: MİNSK’E MÜZAKERE HEYETİ GÖNDERMEYE HAZIRIZ 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'in müzakere çağrısına ilişkin konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkesinin Belarus'un başkenti Minsk'e, Ukrayna delegasyonuyla görüşmek için heyet göndermeye hazır olduğunu söyledi.

RUSYA: HOSTOMEL HAVA ÜSSÜNÜ ELE GEÇİRİLDİ 

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'i batıdan kuşattıklarını belirterek "Hostomel Hava Üssü ele geçirildi" dedi. Bakanlık, Kiev'in batısıyla bağlantısının kesildiğini ifade etti.

RUS MEDYASI: PUTİN MÜZAKEREYE HAZIR 

Rus medya organı RIA, Putin’in Rusya'nın Ukrayna ile üst düzeyde müzakereye hazır olduğunu söylediğini yazdı. Çin kanalı CCTV de Putin'in Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bugün yaptığı görüşmede "Üst düzey görüşmelere istekliyiz" dediğini aktardı.

ESAD, PUTİN’E DESTEĞİNİ İLETTİ 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşerek desteğini iletti. Esad, Rusya’nın Donbas operasyonunda yanında olduğunu belirtti.

ZELENSKİ’DEN PUTİN’E MÜZAKERE TEKLİFİ 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere masasında buluşma teklifinde bulundu.

Ukrayna lideri Zelenskiy, Telegram hesabında yayınlanan görüntülü konuşmasında, “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’na bir defa daha seslenmek istiyorum. Gelin, insanların ölmelerini durdurmak için müzakere masasına oturalım” dedi.

İsimlerini mermilere yazdırma yarışına giren ve silahlanmak isteyen ünlülerin şimdi “savaşa hayır” paylaşımları sosyal medyada gündem oldu

İTALYA BAŞBAKANI DRAGHİ, ZELENSKİ İLE KONUŞAMADIĞINI SÖYLEDİ 

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile sabah görüşmek için sözleştiklerini ancak Ukraynalı liderle bu görüşmeyi yapamadıklarını belirtti. Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda konuşan Draghi, “Dünkü Konseye Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin katıldığı an dramatik bir andı. Kiev'de gizli bir yerden bağlanıyordu. Zamanının tükendiğini, kendisinin ailesiyle beraber Rus işgal güçlerinin hedefi olduğunu söyledi. Konseye katılan herkesi etkileyen dramatik bir andı. Bu sabah buraya gelmeden önce beni aradı ve 09.30'a bir telefon randevusu belirledik ama Başkan Zelenski artık uygun olmadığı için telefon görüşmesi yapmak mümkün olmadı” dedi.

ERDOĞAN: NATO'NUN KARARLI OLMASI GEREKİRDİ 

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim bugüne kadar NATO'nun tavrıyla alakalı tavrımız net ve açıktı. Sıradan bir kınama cümbüşüne dönmemeli, daha kararlı bir adım atması gerekir” dedi.



 

KREMLİN: UKRAYNA’NIN TARAFSIZLIĞI TARTIŞMA İSTEĞİNİ NOT ETTİK 

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Kiev yönetiminin Ukrayna’nın NATO’ya karşı tarafsız statüsünü tartışma isteğini not ettiklerini ve bunu değerlendireceklerini söyledi.

Peskov, "Rusya'nın Kiev'den beklentileri aynı, Rusya'nın pozisyonunda değişiklik yok" ifadelerini kullandı. Zelenski'i Ukrayna Devlet Başkanı olarak tanıdıklarını belirten Peskov, Putin ile Zelenski arasında bir temas olasılığı konusunda ise herhangi bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.

Peskov, Ukrayna'ya yönelik askeri operasyon nedeniyle Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların Moskova için problemler yaratabileceğini, ancak bu problemlerin çözülebileceğini söyledi.

Sözcü Peskov, Rusya'nın Batı ülkelerinin yaptırımlarına karşılık vereceğini de vurguladı.

UKRAYNA ORDUSU KİEV'DEKİ KÖPRÜLERİ HAVAYA UÇURUYOR 

Ukrayna ordusu Rus birliklerinin ilerlemesini önleyebilmek için Kiev yakınındaki köprüleri havaya uçuruyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Ukrayna birlikleri Kiev’e 48 kilometre mesafedeki Teteriv Nehri üzerinde bulunan köprüyü havaya uçurarak Rus tanklarının konvoyunu durdurdu.

UKRAYNA YAŞ SINIRLAMASI OLMAKSIZIN TÜM SİVİLLERİ ASKERE ÇAĞIRDI 

Ukrayna Savunma Bakanlığı, yaş sınırlandırması olmaksızın tüm sivillere ülke savunmasına katılma çağrısı yaptı. Ukrayna Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Birlik Komutanı Yuri Galushkin, yaşlarına bakılmaksızın tüm sivillerin askere alınması için prosedürlerin kolaylaştırıldığını bildirdi. Açıklamada, "Bugün, Ukrayna'nın her şeye ihtiyacı var. (Askere) Katılım için tüm prosedürler basitleştirildi. Yalnızca pasaportunuzu ve kimlik numaranızı getirin. Yaş sınırlaması yoktur" ifadelerine yer verildi.

LAVROV: KİMSE UKRAYNA'YI İŞGAL ETMEYİ PLANLAMIYOR 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: "Şu anda olup bitenlere baktığımız zaman, Başkan Putin'in de dediğimiz gibi, Ukrayna'nın bağımsızlığını ve onları temsil edecek bir hükümetleri olmasını istiyoruz. Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor."

Son seçim anket: Faturalar Cumhur İttifakı'nı vurdu


 

UKRAYNA PARLAMENTOSU'NDAN ‘BUDAPEŞTE MEMORANDUMU’ GARANTÖRLERİNE ÇAĞRI 

Ukrayna Parlamentosu uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak Budapeşte Memorandumu kapsamındaki garantör ülkelerden “Rus saldırılarını durdurmak için” derhal harekete geçmelerini talep etti. Ukrayna'nın nükleer silahlardan arınması sonrası İngiltere, ABD ve Rusya tarafından 1994'te imzalanan Budapeşte Memorandumu, Beyaz Rusya, Kazakistan ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü garanti altına alıyor.



 

UKRAYNA: MOSKOVA İLE HER ŞEYİ KONUŞMAYA HAZIRIZ 

Ukrayna Başkanlık Ofisi: “NATO'ya karşı tarafsız kalma dahil, Moskova'yla her şeyi konuşmaya hazırız. Barış istiyoruz.”

BODNAR: UKRAYNA DEVLETİ YÖNETİMİ, ÜLKEYİ YÖNETMEYE DEVAM EDİYOR 

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın askeri müdahalesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Bugünlerde Ukrayna kendini savunuyor. Ukrayna'daki tüm büyük şehirler Ukrayna'nın kontrolü altında" diyen Bodnar, "Rus ordusu tarafından işgal edilen bazı yerler işgalden kurtarıldı. Rus askerleri ciddi kayıplar verdi" dedi.

Bodnar, şöyle devam etti: "Ukrayna Devleti yönetimi Kiev'de ve Ukrayna'yı yönetmeye devam ediyor. Putin'in, hızlı savaş konusundaki planları suya düştü. Saldırı güçleri gitgide zayıflıyor."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ailesini hedef alacağını öne süren Bodnar, "Şimdi siz söyleyin; aklı başında bir insan başka bir ülkenin devlet başkanının ailesini nasıl hedef alsın? Ukrayna'da böyle bir savaşı gerçekleştiren aklı başında ve sağlıklı bir adam değil" diye konuştu.

Bodnar, şunları kaydetti: "Hükümet binalarının yakınlarında herhangi bir çatışma yok. Ukrayna üniforması giyen bir sabotaj grubu, Kiev'e girerek korku yaratmak istedi. Bu sabotaj grubu yok edildi."

KİEV'DE SİLAH SESLERİ DUYULDU 

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de resmi binaların yer aldığı bölgede silah sesleri duyuldu.

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, Rus güçleri Kiev'e yönelik baskıyı sürdürürken, başkentin yaklaşık 3 mil mesafede Rus "ajanların" ve "sabotajcıların" tespit edildiğini bildirdi.

GÜRCİSTAN YAPTIRIMLARA KATILMAYACAK 

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Gürcistan'ın Ukrayna'daki askeri operasyonuna yanıt olarak Avrupa Birliği, ABD, İngiltere ve diğer ülkeler tarafından Rusya'ya uygulanan ekonomik ve diğer yaptırımlara ‘ulusal çıkarlar gereği’ katılmayacağını söyledi. Garibaşvili, “Gürcistan, Rusya'ya karşı mali ve ekonomik yaptırımlara katılma niyetinde değil" dedi.

UKRAYNA: RUS BİRLİKLERİ KİEV'DE 

Ukrayna, Twitter’dan yaptığı açıklamada Rus güçlerinin başkent Kiev'e girdiğini doğruladı. Açıklamada Rus birliklerinin kent merkezindeki parlamento binasına yaklaşık 9 kilometre mesafedeki Obolon semtinde olduğunu duyurdu.

RUSYA, HAVA SAHASINI İNGİLTERE'YE KAPATTI 

Reuters’ın aktardığına göre Rusya, hava sahasını aktarma uçuşları dahil İngiltere'ye kapattı.

YILAN ADASI'NIN KONTROLÜ RUSYA'YA GEÇTİ 

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’deki Yılan Adası’nda kontrol sağladıklarını ve 82 Ukrayna askerinin teslim olduğunu açıkladı. Ukraynalı yetkililer, Odessa adaya konuşlandırılmış 13 sınır muhafızının bir Rus savaş gemisinden açılan ateşle öldürüldüğünü duyurmuştu.

FRANSA SAVUNMA BAKANI: HİÇBİR ÜLKE RUSYA'YA SAVAŞ AÇMAK İSTEMİYOR 

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, “Hiçbir ülke, Rusya’ya karşı savaş açmak istemiyor” dedi. Hiçbir ülkenin nükleer gücü olan Rusya ile savaşmak istemediğini belirten Fransız Bakan, "Ukrayna'nın yanında olduğumuzu tekrarlamak isterim ancak herkesin Rusya'ya savaş ilan etmek istemesinin sonuçlarını ölçmesini istiyorum. Bunu hiçbir ülke istemiyor, ABD de reddediyor. Nükleer bir güçle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı. Parly sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevcut durum, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş ilan ettiği bir durumdur. Soru şu ki, Rusya'ya karşı savaşa girmek istiyor muyuz? Rusya bir nükleer güçtür. Biz NATO'yuz. Nükleer bir ittifak, istediğimiz bu mu? Nükleer savaş mı başlatmak istiyorsunuz? Nükleer silah caydırıcı bir silahtır, kullanılması amaçlanan bir silah değildir. Caydırıcılık için her yolu denedik ve denemeye de devam ediyoruz. Rusya'ya savaş ilan etmedik. Bu büyük ve korkunç işgale bir an önce son vermek istiyoruz. Bu kabul edilemez şiddete son vermek için ateşkes sağlamak istiyoruz.”

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: ÇERNOBİL'İN KONTROLÜ TAMAMEN BİZDE 

Rusya Savunma Bakanlığı, Çernobil Nükleer Güç Santralı’nın bulunduğu alanın tamamen Rus güçlerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu. Açıklamada radyasyon seviyesinin normal düzeyde olduğu belirtildi. Ukrayna yetkilileri, santralda radyasyon seviyesinin yükseldiğini iddia etmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca, Ukrayna'ya ait 118 askeri altyapı tesisinin yok edildiğini bildirdi.

Fazıl Say, cumhurbaşkanı adayını açıkladı

BM: 100 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÇATIŞMALARDAN KAÇTI 

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Rusya’nın askeri harekâtının ardından Ukrayna’da 100 binden fazla kişinin ülke içindeki çatışmalardan kaçtığını açıkladı.

FRANSA: ZELENSKİ’YE YARDIM ETMEYE HAZIRIZ 

Fransa, Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski’nin can güvenliğinin tehlikeye girmesi durumda yardım etmeye hazır olduklarını açıkladı. Fransız basınına konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian , “Zelenski'nin güvenliği, olan bitenin merkezinde yer alıyor ve gerekirse ona yardım edebiliriz” ifadelerini kullandı.

RUSLAR KİEV'E YAKLAŞTI 

Ukrayna Savunma Bakanlığı, başkent Kiev'in dışında Rus güçleriyle çatıştıklarını duyurdu.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve başkent Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

Malyar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus askeri birliklerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait 2 aracı ele geçirdiğini ve askerlerin Ukrayna formasını giyerek Obolon Mahallesi'nden Kiev merkezine doğru ilerlediğini aktardı.

Malyar, "Onların arkasından Rus askeri kamyonlarının olduğu bir konvoy ilerliyor. Onlar mutlaka etkisiz hale getirilecektir” ifadelerini kullandı.

Kiev’de ve Lviv şehrinde sabah erken saatlerde siren sesleri ve art arda patlama sesleri duyulmuştu.


 

KİEV'DE KONUTLARA ROKET DÜŞTÜ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Rusya'nın askeri müdahalesinde bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığı ve 8 sivilin yaralandığı açıklandı.

Roket saldırıları sonrası Koshytsa Sokağı'ndaki hasar gören apartmanda çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.

 ZELENSKİY'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI


Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski, ilk gün sonuçlarına dair sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Ukrayna askerlerinin ‘büyük bir direniş gösterdiğini’ belirten Zelenski, "Ön verilere göre, ne yazık ki bugün 10'u subay olmak üzere 137 kahramanımız ve vatandaşlarımızı kaybettik. 316 kişi yaralandı. Hepsine Ukrayna kahramanı unvanı verilecek" ifadelerini kullandı. Ayrıca ülke genelinde genel seferberlik ilanıyla alakalı olarak imzaladığı kararnameden de bahseden Zelenski, "Bu karar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığı nedeniyle ve devletin güvenliğinin sağlanması, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer askeri oluşumların muharebeye ve seferberliğe hazırlığının desteklenmesi amacıyla alındı" dedi.

“RUSYA İLE GÖRÜŞEBİLİRİZ”

Açıklamalarında Rusya ile görüşebileceklerini vurgulayan Zelenski, "Bugün Moskova'dan Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istediklerini duyduk. Rusya'dan korkmuyoruz, Rusya'yla konuşmaktan korkmuyoruz, ülkemiz için güvenlik garantileri hakkında, hiçbir şey hakkında konuşmaktan korkmuyoruz, tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Biz zaten NATO'da değiliz, fakat bu durumda hangi garantileri alacağız? En önemlisi de onları bize tam olarak hangi ülkeler verecek?" ifadelerini kaydetti.

Zelenski, “Er ya da geç Rusya bizimle diyalog kurmak zorunda kalacak, bize çatışmayı nasıl sonlandıracağımızı ve bu işgali nasıl durduracağımızı söyleyecek, diyalog ne kadar erken başlarsa o kadar az kayıp olacak” dedi.

"DÜNYANIN EN KUDRETLİ GÜÇLERİ UZAKTAN İZLİYOR"

Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldıklarını ve sadece kendilerine yönelik destek açıklamalarının yapıldığını söyleyen Zelenski, sitem dolu sözler sarf etti:

“Yalnız kaldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Bizi NATO'ya almak istemiyor, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar. Devletimizin müdafaasında tek başımıza kalıyoruz. Dünyanın en kudretli güçleri uzaktan izliyor. Herkes korkuyor. Destek veren herkese minnettarım. Sadece kelimelerine değil” dedi.

Zelenski açıklamasının sonunda, ülkesinden ayrılmadığını, kendisinin ve ailesinin Kiev’deki hükümet konutlarında kaldığını da sözlerine ekledi.


 

 UKRAYNA MERKEZ BANKASI'DAN RUBLE YASAĞI

Ukrayna Merkez Bankası Rus ve Belarus rublesiyle işlem yapılmasını yasakladı. Bankaların Rusya, Belarus'ta bulunan kuruluşlara ödeme yapmaları da engellendi.

  "KİEV, EN SON BUNA BENZER BİR ŞEYİ NAZİ ALMANYASI'NDA YAŞAMIŞTIR"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter'dan hesabından yaptığı açıklamada "Kiev'e korkunç roket saldırıları yapılıyor. Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941'de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden atın" ifadelerini kullandı.

 KİEV'DE PATLAMA VE SİREN SESLERİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yerel saatle 06.17'de bir patlama sesi duyuldu, 06.42'de tekrar patlama sesinin duyulmasının ardından siren sesleri duyulmaya başlandı.

 "KİEV'DE KONUTLARA ROKET DÜŞTÜ"

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, Kiev'de bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığını ve 3 sivilin yaralandığını duyurdu.

 ZAPOROJYA'DA SINIR MUHAFIZLARI BİRLİĞİNE ROKET SALDIRISI

Ukrayna’nın Zaporojya şehrinde de sabah saatlerinde Rus birliklerinin Ukrayna sınır muhafızlarına roket saldırısı düzenlediği belirtildi.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları basın servisinden yapılan açıklamada, Zaporojya bölgesindeki sınır muhafızları birliğine "düşman tarafından roket saldırısı" yapıldığı ifade edildi. çıklamada, saldırı sonrasında sınır muhafızları arasında ölü ve yaralılar olduğu kaydedildi.

Ekonomist Oğuz Demir benzin ve motorine büyük zammı duyurdu

 "RUSYA 30'DAN FAZLA TANK, 130 ZIRHLI ARAÇ, 7 UÇAK KAYBETTİ"

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini açıkladı.

Zalujnıy, Ukrayna ordusunun Harkiv, Herson, Sumi, Ahtırku ve Siverske bölgelerinde savaşmaya devam ettiğini aktardı.

KİEV'DE OTELLERDE KALANLAR SIĞINAKLARA ALINDI 

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de otellerde kalanlar sığınaklara alındı. Sabah saatlerinde Kiev’e yeniden saldırı gerçekleştirildi. Güne saldırılarla uyanan Kiev halkı ise sığınaklara koştu. Saldırının ardından kentte bulunan otellerde de siren sesleri yükseldi. Sirenlerin ardından otellerde bulunanlar sığınaklara alındı. Güvenlik görevlilerinin eşliğinde sığınaklara alınanların bekleyişi sürüyor.

09:15 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde “30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini açıkladı. Ukrayna, Rusya'nın 203 saldırısına maruz kaldığını ve 800 Rus askerinin etkisiz hale getirildiğini” söyledi.

'BUGÜN EN SERT GÜN OLACAK' 

08:56 Ukrayna'nın hükümet danışmanı, "Bugün en sert gün olacak" diyerek, Rusya'nın planın Kiev'e tanklarla girmek olduğunu söyledi.

08:49 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yı uzun bir süredir işgal etmeyi planladığını öne sürdü. NBC Nightly News with Lester Holt adlı televizyon programında konuşan Blinken, "Bu Putin'in başından beri planladığı bir şeydi. Onu caydırmak, bu saldırıdan vazgeçirmek için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik. Ama açıkçası, işgali uzun zamandır planlanıyordu. Bu tamamen Ukrayna'yı yörüngesine sokmaya çalışmakla ilgili, eğer yapabilirse, Sovyet imparatorluğuna yakın bir şey oluşturacak" dedi.

AB'DEN RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLAR 

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu nedeniyle Brüksel'de olağanüstü zirve düzenledi. AB Liderler Zirvesi bitiminde, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ortak basın toplantısı düzenledi.

Von der Leyen, AB ülkelerin Rusya'ya karşı ortak hareket edeceğine işaret ederek "Kremlin'i sorumlu tutacağız" dedi. Liderlerin, Rus ekonomisi ve siyasi seçkinleri etkileyecek ağır ve hedefe yönelik yaptırım paketini onayladıkları belirten von der Leyen, yeni yaptırımların, finans, enerji ve ulaşım sektörlerini kapsadığını, ayrıca ihracat kontrolü ve ihracat finansman yasağı ile vize politikasını içerdiğini söyledi.

Von der Leyen, "Bu paket, Rusya'nın en önemli sermaye piyasalarına erişimini önleyen mali yaptırımları içeriyor" diye konuştu. Yaptırımların, Rusya bankacılık piyasasının yüzde 70'ini hedeflediğini söyleyen von der Leyen, ayrıca savunma alanı da dahil olmak üzere önemli kamuya ait şirketlerin de yaptırım paketi kapsamında olduğunu anlattı.

 JAPONYA BAŞBAKANI KİSHİDA'DAN RUSYA'YA EK YAPTIRIM AÇIKLAMASI 

Japonya Başbakanı Fumio Kishida yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna'ya askeri operasyon düzenleyen Rusya'yı hedef alan ek yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Kishida, ek yaptırımların yarı iletkenler ve diğer ürünler üzerindeki ihracat kısıtlamalarını, Rus finans kurumlarının varlıklarının dondurulmasını ve belirli kişi ve kuruluşlar için vize ambargosunu içerdiğini belirtti. Ayrıca Bakan Kishida, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin yalnızca Avrupa'da değil, Asya ve ötesinde uluslararası düzen için önemli sonuçlar doğurabilecek son derece ciddi bir durum olduğunu kaydetti. Kishida, "Japonya'nın statükoda zorla yapılacak herhangi bir değişikliğe izin vermeme kararlılığını göstermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA: KİEV'E KORKUNÇ ROKET SALDIRILARI YAPILIYOR 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kiev'e korkunç roket saldırıları yapılıyor. Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941'de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden atın" ifadelerini kullandı.

KİEV'DE PATLAMA SESLERİ 

Rus haber ajansı Interfax, abonelerine "Ukrayna'nın başkenti Kiev'de iki patlama duyulduğuna" dair bir servis etti.

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON: PUTİN'İ ARAMAMI ZELENSKİY İSTEDİ 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün akşam Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin detayları paylaştı.

'Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in kendisinden ateşkes konusunu görüşmek için Putin'i aramasını istediğini' belirten Macron, "Mesajı ilettim ancak bu herhangi bir etki yaratmadı" dedi.

Macron ayrıca, Avrupa Birliği'nin kabul ettiği Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilaveten diğer bazı yaptırımlar daha getireceklerini belirtti.

Fransız Cumhurbaşkanı, Ukrayna'ya askeri mühimmat ve 330 milyon dolar değerinde finansal destek sağlayacaklarını kaydetti.

JAPONYA, RUSYA'YA YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLARI DUYURDU 

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Rusya'nın Donbass'ta başlattığı askeri operasyon nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar getirdiklerini duyurdu.

Açıklamaya göre yeni yaptırımlar kapsamında, Rus vatandaşlarının ve kuruluşlarının varlıklarının dondurulması, Rus vatandaşlarına vize yasağı, Rus finans kuruluşlarının varlıklarının dondurulması, askeri amaçlarla kullanılabilecek malların yasaklanması gibi tedbirler yer alıyor.

Başbakan Kişida ayrıca, Ukrayna'daki Rus askeri operasyonunun Japon-Rus barış anlaşması müzakereleri üzerindeki etkisini tahmin etmenin çok zor olduğunu kaydetti.

 TRUMP'TAN UKRAYNA AÇIKLAMASI 

45. ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna krizine ilişkin kısa bir değerlendirmede bulundu. Trump, "Ben görevde olsaydım, Ukrayna'daki ölümcül durum hiç yaşanmazdı" dedi.

BEYAZ SARAY: RUS ASKERLERİ ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRALİ  ÇALIŞANLARINI REHİN TUTUYOR 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'ya askeri harekat düzenleyen Rus askerlerinin Çernobil nükleer santralinde çalışanları rehin tuttuğunu ve bu durumu kınadıklarını açıkladı.

Psaki, şöyle konuştu: "Rus askerlerinin Çernobil nükleer santrali çalışanlarını rehin tuttuğuna ilişkin güvenli raporları öfkeyle karşılıyoruz. Nükleer atık tesislerinin korunmasını sağlamak için çalışan sivil çalışanları rehin tutmak, kanunsuz ve son derece tehlikelidir. Bu konuda çok endişeliyiz. Bu eylemi kınıyoruz ve çalışanların bir an önce salıverilmesi çağrısı yapıyoruz."

 Donetsk'e bağlı Gorlovka şehrindeki patlamalarda can kaybı yaşanırken birçok ev ve iş yeri zarar gördü.

 ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'ya karşı ihracat kısıtlamaları getirdi. Kısıtlamalar Rusya'nın savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerini hedef alıyor.

Zelenski: Rus sabotaj grupları Kiev'e girdi, ülkenin savunulmasında yalnız bırakıldık

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın askeri müdahalesinin ilk gününde 137 Ukrayna askerinin öldüğünü ve 300'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Zelenski, "Bugün Rusya, Ukrayna topraklarının tamamına saldırdı ve bugün askerlerimiz çok ciddi karşılık gösterdi. Halkımla başkentte kalıyorum, ailem de Ukrayna'da" diye konuştu.

"Aldığımız bilgilere göre düşman beni bir numaralı hedef olarak belirledi" diyen Zelenski, "Ailem ise iki numaralı hedef. Devlet başkanını yok ederek Ukrayna'yı siyasi olarak yok etmek istiyorlar" ifadelerine yer verdi.

Zelenski, "Bugün 27 Avrupalı ​​lidere Ukrayna'nın NATO'ya katılıp katılmayacağını sordum, direkt sordum. Kim Ukrayna'ya NATO'ya girme garantisi vermeye hazır? Dürüst olmak gerekirse, herkes korkuyor. Tüm partnerlerimize 'Şu anda çok önemli bir andayız, ülkemizin kaderi belirleniyor. Bizimle misiniz?' diyorum. Onlar da, bizimle olduklarını ancak bizi İttifak'a alamayacakları yanıtını veriyorlar. Bugün 27 Avrupa liderine, Ukrayna'nın NATO'da olup olmayacağını direkt olarak sordum. Hepsi korkuyor, cevap vermiyorlar. Ama biz hiçbir şeyden korkmuyoruz. Rusya'dan korkmuyoruz" ifadelerini kullandı.

Zelenski, "Düşman sabotaj grupları Kiev'e girdi. Bu nedenle Kievlilerden ricam, dikkatli olun, sokağa çıkma yasağı kurallarına uyun" diye konuştu.

Zelenski, Ukrayna ülkenin savunulmasında yalnız bırakıldığını ve Batı'nın sadece destek açıklaması yaptığını ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna saldırısının ardından başta Moskova olmak üzere 53 kentte başlayan savaş karşıtı gösterilerde gözaltına alınan kişi sayısı bin 700’ü geçtiği bildirildi.

UKRAYNA'DA GENEL SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı. Ukrayna Devlet Başkanlığından paylaşılan kararnameye göre, yürürlüğü girdiğinden itibaren seferberlik 90 günü kapsayacak.

Zelenski'nin imzasıyla bu gece yarısından itibaren yürürlüğe giren kararnamede, "Bu karar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığı nedeniyle ve devletin güvenliğinin sağlanması, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer askeri oluşumların muharebeye ve seferberliğe hazırlığının desteklenmesi amacıyla alındı" ifadelerine yer verildi.

Kararnamede, genel seferberlik kararının Ukrayna'dan bağımsızlık ilan eden ve Rusya tarafından tanınan Donetsk ve Lugansk bölgelerinin yanı sıra Vinnitsya, Volınskaya, Dnepropetrovsk, Jitomir, Zakarpatya, İvano-Frankovsk, Kiev, Kirovograd, Lviv, Nikolayev, Odessa, Poltava, Rivne, Sumy, Ternopil, Harkov, Herson, Hmelnitski, Çernigov bölgeleri ve Kiev şehrinde uygulanacağı bildirildi.

Ukrayna'da 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeden ayrılmasına izin verilmeyecek

Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna saldırılarının ardından ülkedeki siviller ülkeyi ve kalabalık kentleri terk etmeye başladı. Ülkenin batısında Polonya sınırında yer alan Lviv kentinin Gümrük Başkanı Daniil Menshikov yaptığı açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetim kurallarını hatırlatarak, “Sıkıyönetim nedeniyle 18-60 yaş arası erkeklerin ülkemiz dışına çıkmasına izin verilmeyecektir. Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında eli silah tutan tüm Ukrayna vatandaşlarına silah dağıtılacağını duyurmuştu.

ABD, ALMANYA'YA 7 BİN ASKER GÖNDERECEK 

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından ABD’nin Almanya’ya 7 bin asker göndereceği bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı üzerine, 7 bin ek askeri Almanya'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

18-60 YAŞ ARASI ERKEKLERİN UKRAYNA’DAN AYRILMASINA İZİN VERİLMEYECEK 

 Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Ülkenin batısında Polonya sınırında yer alan Lviv kentinin Gümrük Başkanı Daniil Menshikov yaptığı açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetim kurallarını hatırlatarak, “Sıkıyönetim nedeniyle 18-60 yaş arası erkeklerin ülkemiz dışına çıkmasına izin verilmeyecektir. Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında eli silah tutan tüm Ukrayna vatandaşlarına silah dağıtılacağını duyurmuştu.


 

NE OLMUŞTU?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle dün başkent Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde yerel saatle 04.50'den sonra art arda patlamalar yaşanmıştı.

Özellikle Kiev'de çok sayıda patlama meydana gelirken kentte sirenler çalmıştı.

Bazı siviller kenti terk etmeye çalışırken bazıları da metro istasyonları ve evlerinin bodrumlarına sığınmış, banka ve eczane önlerinde kuyruklar oluşmuştu.

Rusya'nın saldırısına dünyadan birçok tepki gelirken, birçok sivilin de yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Detaylar Gelecek...
 

Editör: TE Bilişim