Gazeteemek- Suriye'de bulunan İdlip Han Şeyhun Beldesi'nde kimyasal silah kullanıldığı iddia edildi. Londra merkezli Muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlem evi, İdlip'te kimyasal silah kullanıldığı öne sürdü. Gündeme bomba gibi düşen katliam ile ilgili birçok merkezden açıklamalar geldi. Suriye ve Rus hava üsleri tarafından Havadan yapılan ve içinde zehirli gazlarında bulunduğu saldırıda en az 58 kişi hayatını kaybetti. 

BM Acil Toplansın

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hayatını kaybedenlerin 11’inin çocuk olduğunu, saldırı sonrası birçok kişinin “nefes almakta zorlandığını” açıkladı. Dış güdümlü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) acil toplanmasını ve derhal İdlip’teki olayla ilgili soruşturma açılmasını istedi.

Suriye'den Açıklama

Suriye ordusu yetkilileri ise suçlamaları redederek şimdiye kadar kimyasal silah kullanmadıklarını ve gelecekte de kullanmayacaklarını söyledi. Yakın Doğu Haber’de (YDH) yer alan habere göre, Suriye televizyonu bölgede yayılan zehirli gazın sebebinin silahlı gruplara ait bir roket imal atölyesinin imha edilmesi olduğunu duyurdu ve silahlı grupların burada başta klor olmak üzere çeşitli kimyasal maddeleri depoladığını iddia etti.

“Suriye ordusunun kimyasal silahı yok”

Sputnik’e konuşan Suriye Silahlı Kuvvetleri’nden bir kaynak ise, “Suriye ordusunun kimyasal silahı yok, İdlip’te de saldırı gerçekleştirmedi. Tüm bunlar terör örgütleri tarafından yapılmış gerçekdışı açıklamalar. Bunlar Hama’nın kuzeyinde Suriye ordusu tarafından gerçekleştirilen son operasyonda verdikleri büyük kayıpları aklama çabası” dedi. Öte yandan Reuters’a konuşan Suriye ordusundan bir başka kaynak da iddiaları yalanladı. Kaynak, “Suriye ordusu kimyasal silah kullanmadı ve kullanmayacak, ne geçmişte ne de gelecekte” diye konuştu.

Rusya bombalama iddiasını yalanladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus savaş uçaklarının Han Şeyhun bölgesini bombalamadığını açıkladı. Sputnik’in haberine göre, "Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar, İdlip’in Han Şeyhun bölgesini bombalamadı. Rus uçaklarının Han Şeyhun’a kimyasal saldırı düzenlemiş olabileceğini ileri süren İngiliz Reuters haber ajansı, saldırıyı duyuran ilk kaynak olan ve Rusya’nın olaya dahil olduğuna yönelik tek söz söylemeyen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklamasını bile yanlış aktarmayı başardı." dedi. 

Reuters’in “Rusya karşıtı yalan haberler servis etmeye yönelik” bu yaklaşımı ilk kez sergilemediğine de dikkat çeken bakanlık, bu durumun sadece büyük bir üzüntüye neden olduğunu vurguladı.

AB: Bütün sorumluluk Suriye Rejiminde

Brüksel’de gazetecilere konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise, “Açıkça, asıl sorumluluk rejimde. Çünkü rejimin sorumluluğu, kendi halkına saldırmak değil onları korumaktır” dedi

Türkiye'den de konuya ilişkin Rusya ile bir görüşme yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Erdoğan Putin'e ateşkesin sürmesi için ortak bir çaba göstermeleri gerektiğini söyledi. 

AA: En az 100 sivil hayatını kaybetti

Anadolu Ajansı ayrıca “Suriye geçici hükümeti Sağlık Bakanı” Ferras Cundi’nin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, Han Şeyhun’daki saldırıda 100’den fazla sivilin öldüğünü, çoğu çocuk 500 sivilin de gazdan etkilendiğini öne sürdü.

Editör: TE Bilişim