Gazete Emek- Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Komitesi üyesi Salih Müslim, “Bizi terörist olarak görmeyen herkesle terörle mücadelede işbirliği yaparız” dedi.

K24’e konuşan Salih Müslim, Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) İdlib’de olası operasyonlara katılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon ile anlaşmaları olduğunu belirten Müslim, “Uluslararası koalisyon ile anlaşmamız, teröre karşı mücadelede işbirliği çerçevesindedir. Bize göre, Suriye topraklarında olan tüm terör güçleri bizim için tehlike arzediyor ve bizim o güçlerle savaşmamız gerekir” dedi.

İdlib’de mevcut silahlı grupların, Rojava’da kendilerine karşı da savaştığını belirten Müslim, “Şimdi de hepsi Afrin’de, Afrin’i işgal etmiş durumdalar. Bu güçlerin Afrin’den ve tüm Suriye topraklarından çıkarılması için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

“Bizi terörist olarak görmeyen herkesle terörle mücadelede işbirliği yaparız” diyen Salih Müslim, şöyle devam etti:

“Bize siyasi dayatmada bulunmamaları şartıyla herkes işbirliği yaparız. (Suriye rejimi) Ama bize siyasi şartlar koşup, bizi terör veya çete olarak görürlerse, bunu kabul etmeyiz.”

DSG: ŞAM’LA ANLAŞTIK

DSG’nin siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (DSM), dün Şam yönetimiyle müzakerelerin ilerletilmesi ve şiddetin sona ermesi konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.

Cuma günü Şam'a giderek Suriye yönetimiyle görüşmelere başlayan DSM yetkilileri, yapılan toplantıda müzakerelerin geliştirilmesi ve Suriye'de savaşın sona ermesi için komiteler kurulması kararı alındığını belirtmişti.

DSM'den yapılan açıklamada, bu komitelerin tüm alanlarda oluşturulacağı belirtilerek, “Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” ifadelerine yer verilmişti.

Geçtiğimiz 1 aylık süre içerisinde DSM, TEV-DEM ve PYD yöneticileri çeşitli vesilelerle yaptıkları açıklamalarda, Şam yönetimi ile herhangi bir şart öne sürmeksizin diyaloga hazır olduklarını duyurmuşlardı.

Öte yandan Suriye rejimi ile Rojava yönetimi arasında Şam ile Kamışlo’da birtakım görüşmeler gerçekleştiği ve Suriye askerlerinin Batı Kürdistan’ın bazı bölgelerine dönüşü konusunda anlaşmaya varıldığı ifade edilmişti.

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyini kontrol eden Kürt güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Esad, "Eğer müzakereler sonuç vermezse bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştireceğiz" demişti.

Kaynak: K24

Editör: TE Bilişim