Gazete EmekTSK'nin Fırat'ın doğusundaki QSD mevzilerini hedef almasını değerlendiren PYD Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, “Türkiye halklarına hiçbir zaman düşman olmadık. Kuzey ve Doğu Suriye, hiçbir zaman Türkiye için bir tehdit oluşturmaz" dedi.

Eyn İsa ilçesinde “Suriye’yi yeniden inşa edelim ve geliştirelim” sloganıyla düzenlenen Suriye Diyalog Çalıştayı’na katılan PYD Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, Mezopotamya Ajansı'na konuştu. 

"Türkiye’nin Suriye politikaların hepsinin çöktüğünü" söyleyen Müslim, bugüne kadar yürütülen aklın hiçbir yarar sağlamadığını ifade etti. Suriye politikasının arzulananın tam tersine Türkiye’nin başına bela olduğunu öne süren Müslim, “Bunların hepsinin toplamı İdlib’de gün yüzüne çıktı. Orada büyük bir çıkmaz yaşıyorlar. Bunu örtmek için de başka yerler ön plana çıkarıyorlar. O da Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi’dir. Afrin’e yaptıklarını Fırat’ın doğusuna yapamazlar. Bu kapsamda sürekli tehditler savuruyor. MGK toplantısında yine aynı şeyleri tekrar ettiler. Kendi evimizde bizi tehdit ediyor. Biz daha önce de belirttik; her türlü saldırıya karşı kendimizi savunuruz. Bu bir meşru savunmadır” dedi.
 
Bölgede uluslararası dengelerin mevcut olduğuna dikkat çeken Müslim, ABD’nin bölgede boşuna bulunmadığını söyleyerek , şöyle devam etti: 

“Biz daha önce de söyledik, Türkiye IŞİD'i yarattı. Halen onları besliyorlar. Şimdi onlardan kurtulmak istiyor ama nasıl kurtulacağı da belli değil. Deyrizor'da IŞİD sıkıştıkça onların üzerindeki saldırıları hafifletmek için çeşitli oyunlara kalkıyorlar. Daha önce gizliden destekliyorlardı. Şimdi açıktan bu işi yapıyorlar. Onun için bazı güçler onlara 'dur' dedi. Yapılacak olan gözlem noktalarına bu kapsamda karar kılındı. Yani ABD onlara ‘Sen benim istediğimi yapamazsan ben sana bunları yaparım’ diyor. Nereye kadar onlara 'dur' dediler onu bilmiyoruz. Biz onların kendi aralarındaki ilişkilere karışmıyoruz. Payımıza düşen kendini savunmaktır.”
 
'TÜRKİYE'YE TEHDİT DEĞİLİZ'
 
ABD’ye de mesaj veren Müslim, “terörizme” karşı kendileriyle hareket edenlerin bazı sorumluluklarının olduğunun altını çizdi. 

Yapılacak olan gözlem noktalarının kendilerine dönük saldırılara karşı yapıldığını belirten Müslim, şu ifadeleri kullandı: 

“Ona rağmen Türkiye beklenmedik bir hareket yapabilir. Bu durum Türkiye halkına çok zarar verir. Biz Türkiye halklarına hiçbir zaman düşman olmadık. Düşman olmak da istemiyoruz. AKP-MHP iktidarı faşist bir politika izliyor. İçerdeki tıkanıklıklarını, bize yönelik saldırılar gerçekleştirerek aşmak istiyorlar. Kamuoyunun dikkatini başka yere çekmek istiyorlar. Bunların hepsi Türkiye’ye zarar verir. Kuzey ve Doğu Suriye, hiçbir zaman Türkiye için bir tehdit oluşturmaz. Bugüne kadar hiçbir saldırıda da bulunmadık. Artık bu duruma bir çare bulmak istiyoruz. Türkiye bu konuda akıllı davranırsa daha iyi olur diye düşünüyorum.” 

Kaynak: M.A

Editör: TE Bilişim