Gazete Emek- Fransa'da 18 haftadır devam eden Sarı Yelekler eyleminde bugün başkent Paris'teki protestolara polis biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Eylemciler karşılık vererek güvenlik güçleriyle çatıştı.

Paris’te bugün düzenlenen Sarı Yelekler eyleminde polis, Champs Elysees Caddesi’nde yürüyüşe geçen göstericileri göz yaşartıcı bombalar, biber gazı ve tazyikli suyla dağıtmaya çalıştı. Olaylarda cadde üzerinde bulunan bazı araçlar ve birçok gazete bayii ateşe verilirken, mağazaların da yağmalandığı belirtildi.

Paris polisi, yaklaşık 8 bin kişinin eyleme katıldığını ve 20 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Fransız İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise olaylar devam ederken Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hiç şüphe kalmadı: Şiddet çağrısında bulunuyorlar ve Paris’te kaos oluşturmaya çalışıyorlar” dedi.

‘ÜLTİMATOM NİTELİĞİNDE DEMİŞLERDİ’

Sputnik’te yer alan habere göre protestolar öncesi Sarı Yelekler tarafından yapılan açıklamada, bugünkü eylemin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ve hükümete karşı bir ültimatom niteliğinde olacağı belirtilmişti. Bunun üzerine, hükümet 5 binden fazla polisi görevlendirmişti. 17 Kasım 2018’de başlayan protestolarda, hükümet akaryakıt zammını askıya alarak ve ardından da asgari ücrete 100 euro zam yapılmasını içeren bir paket açıklayarak ‘sembolik’ geri adımlar atmıştı.

TALEP: HÜKÜMET İSTİFA

Macron’un farklı platformlarda diyalog kanalları oluşturmasıyla eylemler göreceli olarak şiddetini azaltmıştı ancak göstericiler henüz çözümden tatmin olmadı, Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetin istifasını istemeye devam ediyor. Eylemlerin başlamasından bu yana Fransa’da 10 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim