Gazete Emek- Mahmur Cephesi Komutanı Sirwan Barzani, Peşmerge Güçleri’nin Mahmur’da olduğunu ve bölgeyi terk eden Mahmurluların da geri dönmesi için çağrı yaptı.
 
Rûdaw'a konuşan Sirwan Barzani, Mahmurlular'ın çoğunun evlerini terkettiğini dile getirdi.
 
Sirwan Barzani, “Görüldüğü gibi peşmerge burada. Aynı zamanda Mahmur Asayişi de burada. Umarız yakın zamanda vatandaşlarımız evlerine geri döner” dedi.
 
Irak ordusundan bazı yetkili ve komutanlarla Musul’da toplantı yaptıklarını belirteren Sirwan Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Bugün Iraklı yetkililerle Musul’da geniş bir toplantı düzenledik. Kürdistan Bölgesi ile Irak Hükümeti arasındaki temas hattı 17 Ekim 2016’da Musul’u kurtarma operasyonundan önceki sınır, yani Ninova Ovası’na gelişiyle ilgili toplantıda anlaşmaya vardık.
 
Irak güçleri bu hata kadar gelebilir. Peşmerge Güçleri de onlarla işbirliği içinde kalacak. Mahmur’da IŞİD’in gelişinden şimdiye kadar Irak kuvvetleri ve Peşmerge Güçleri arasında sorun yaşanmadı. Şu anda bölgede Irak askeri var. Kaldı ki bu askerler daha önce de vardı.
  
Kerkük’te yaşananlara ilişkin ise Sirwan Barzani, şunları söyledi:
 
“Kerkük’te ne yazık ki bazı kişilerin yaptıklarını halk beklemiyordu. Peşmerge de çekilmeye mecbur kaldı. Söz konusu bölgelerde emir de verilmedi. Askeri yetkililerimiz bize barış ve huzuru sağlayarak ateş açmamızı söylediler. Elimizden geldiği kadarıyla barış mesajı vermeye çalışıyoruz.”
 
Mahmur ve çevresinde Heşdi Şabi varlığına ilişkin haberlerin asılsız olduğunu ifade eden Barzani, “Bugün 3-4 saat süren toplantıda da hiçbir şekilde Heşdi Şabi’den söz edilmedi. Toplantıya sadece Irak kuvvetlerinden yetkililer katıldı” dedi.
 
Sirwan Barzani, Kürdistan ve Mahmur halkından dayanıklı olmalarını isteyerek, IŞİD’le savaşta gösterdikleri gibi mücadeleci ve dirayetli olacaklarını söyledi.
 
Sirvan Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Şu anda yaşananlarda hata olmuştur. Bazı kişilerin anlaşmalar yaptığı ortaya çıktı. Ne yazık ki tarihsel istenmeyen bir durumdur. Ancak referandumdan sonra Kürt meselesi başka bir sürece gitmiştir. İnsani ve güvenlik meselesinin ötesinde şu an. İstensin veya istenmesin, ya da halk bizi desteklesin veya desteklemesin bu konu Uluslararası Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler’e (BM) ulaşmış durumda.
 
Gerçekten de durum uluslararası bir konuma geldi. Büyük bir umut taşıyorum. Kürdistan halkı olrak daha kötü olaylar yaşadık. Kürdistan halkı dayanıklıdır. Çok iyi de ilerledik. İnşaallah yakın zamanda daha iyi şeylere kavuşacağız.”

Editör: TE Bilişim