Gazeteemek- Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyonlarına Suriye'den bir kez daha çok sert tepki geldi. Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad Rus Haber Ajansı Sputnik'e yaptığı açıklamada Türkiye  ile ilgili sert sözler söyledi. Haddad, Suriye'nin ülke topraklarını korumak için askeri seçenek dahi her türlü seçeneği masaya yatıracaklarını belirtti.  

Haddad, “Suriye’nin kendisine yönelik her türlü saldırganlığa karşılık verme hakkı var. Ancak hükümetimiz bu soruna bir çözüm bulmak için gereken ilk adımın Birleşmiş Milletler de (BM) dahil dünya kamuoyunu ve Rusya başta olmak üzere müttefiklerimizi bilgilendirmekten yana. Bir çözüm bulunmazsa, Suriye ordusu elbette ki topraklarını mümkün olan her şekilde koruyacaktır” dedi. 

Dünya, Türkiye'ye yaptırım uygulamalı

Suriye'nin uzun yıllardır terörle mücadele ettiğini belirten Haddad, Türkiye'nin terörü destekleyen ülkelerden biri olduğunu iddia etti. Suriye'nin Uluslararası kamuoyundan Türkiye'e yaptırım uygulaması için baskı yaptığını ifade eden Haddad, Türkiye’nin Suriye topraklarını ele geçirerek İdlib’e ağır teçhizatlar soktuğunu, bölgede terör örgütlerinin eğitimi için iki kamp inşa ettiğini ve bu faaliyetleriyle Suriye’nin egemenliği ile BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal ettiğini ifade etti.

Haddad “Türkiye, İdlib’in Kurbat ve Atme bölgelerini işgal ederek Suriye topraklarını ele geçirmeye başladı. Türk ordusu kurulan iki yeni terör örgütünün militanlarının eğitimi için iki kamp inşa etti. Bu yalnızca Suriye’nin egemenliğine yönelik değil, Suriye halkına yönelik de saldırgan bir eylem” dedi.

Haddad: Fırat Kalkanı Harekatı Devam Ediyor

Haddad, Türkiye'nin yapmış olduğu "Fırat Kalkanı Harekatı sona erdi" açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, “Pratikte Türkiye El Bab’ın kuzeyindeki askerlerini geri çekmedi ve müttefikleri olan örgütlerle orada bir şehir inşa etmeye çalışıyor. Yani şu anda orada bulunan terör örgütleriyle. Böylece Suriye’nin toprak bütünlüğünü ihlal ediyorlar. Türkiye’den Suriye topraklarındaki faaliyetlerini durduracağını duymak bizim için yalnızca enformasyon savaşının bir parçası. Bu hem BMGK’nın Suriye ile ilgili kararlarının hem de komşu ülkeler arasında uluslararası ilişkiler çerçevesinde inşa edilen prensip ve değerlerin ihlali” dedi.

Kaynak: Sputnik

Editör: TE Bilişim