Gazete Emek-Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Rakka’yı özgürleştirmek için başlattığı ‘büyük savaş’ 17 Ekim’de büyük bir zafer ile sona ermişti. Suriye Ordusu’nun, İran'a bağlı Heşdi Şabi güçleri ile birlikte Rakka'ya operasyon yapacağı iddia edildi. 

DSG, IŞİD’in ülkedeki fiili ‘başkenti’ sayılan Rakka’yı geçen ay örgütten temizlemiş ve kent halkının kendi geleceğini, ‘ademi merkeziyetçi, federal ve demokratik bir Suriye çerçevesinde’ tayin edeceğini açıklamıştı. Şam yönetimiyse geçen pazar yaptığı açıklamada, Rakka Suriye ordusunun kontrolü altına girene kadar kenti işgal altında sayacağını duyurmuştu.


Ali Ekber Velayeti, Cuma günü yaptığı açıklamada Suriye Arap Ordusu’nun (SAA) Rakka şehrini ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nden (DSG) geri alacağını belirtti.

Reuters haber ajansı Velayeti’nin, Beyrut ziyaretinde bir televizyon kanalına yaptığı yorumda “Yakın gelecekte Hükümet güçleri ile Popüler güçlerin [Haşdi Şabi milisleri] Suriye’de ve Fırat’ın doğusunda ilerleyişlerini ve Rakka şehrini kurtardıklarına şahit olacaksınız” dediğini aktardı.

Velayeti sözlerinin devamında İran’ın ABD’nin Suriye’yi bölmesine izin vermeyeceğini de vurguladı.

Velayeti’nin bu yorumları Suriye Arap Ordusu’nun Suriye’nin doğusunda bulunan Deyrezzor’u IŞİD’in kontrolünden geri almasından birkaç saat sonra gerçekleşti.

Halihazırda Suriye Ordusu doğu Suriye’de IŞİD’in elinde kalan birkaç bölgeyi kurtarmaya odaklanmışken, Suriyeli yetkililer tarafından Rakka şehri ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Editör: TE Bilişim