Gazete Emek-Suudi Arabistan ile Lübnan arasındaki gerginlik iyice tırmanıyor. 


Suudi Arabistan, Lübnan'daki vatandaşlarının ülkeden ayrılmasına yönelik çağrı yaptı.


Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifası sonrasında Riyad ve Beyrut arasındaki gerilim artarken, Suudi Arabistan Yönetimi'nden bu ülkede bulunan vatandaşlarına uyarı geldi. 

Yapılan açıklamada Lübnan'daki Suudi Arabistan vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi istendi. Ayrıca ayrıca başka ülkelerdeki vatandaşlarının da Lübnan'a gitmemesi konusunda uyarı yapıldı.

Lübnan'dan kritik Hariri açıklaması

Reuters'ın son dakika haberine göre, Lübnanlı bir üst düzey hükümet yetkilisi Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Saad Hariri'yi zorla alıkoyduğunu söyledi.

Hükümet yetkilisi, Hariri'nin Lübnan'a geri dönmesi için uluslararası toplumun baskı yapması gerektiğini söylerken, "Hariri'nin özgürlüğünü kısıtlayarak onu Riyad'da tutmak, Lübnan'ın egemenliğine bir saldırıdır. Bizim itibarımız, onun itibarıdır. Onu Beyrut'a döndürmek için yabancı devletlerle birlikte çalışacağız"ifadelerini kullandı.

Öte yandan Al Manar TV'nin haberinde, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, Hariri'nin istifasıyla ilgili 'gizemi' çözmek için diplomatik bir yaklaşım geliştireceği belirtildi.

Lübnan'dan istifa eden başbakanın ülkeye dönmesine yönelik açıklamalar gelirken, Hariri'nin ofisinden de bir açıklama yapıldı. Açıklamada Saad Hariri'nin Riyad'daki Fransa Büyükelçisi'yle bir araya geldiği, ilerleyen günlerde AB, İngiltere ve ABD'den diplomatlarla da buluşacağı açıklandı.

Hariri, geçtiğimiz Cumartesi günü gittiği Riyad'da istifa etmiş ve can güvenliğinden endişe ettiğini söylemişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Hariri'nin ülkeyi terk etmekte özgür olduğunu belirtmişti ancak Hariri, Beyrut'a dönmedi. İstifasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne de giden Hariri, ardından yeniden Riyad'a dönmüştü.

Editör: TE Bilişim