Gazete Emek- Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın Kabil'e saldırı başlattığını söyledi. Taliban bugün itibariyle Afganistan'ın tüm sınır kapılarının teslim ele geçirilmişti.

Ülke İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın isyancılarını kenti kuşatarak Kabil'e bir saldırıyı başlattığını duyurdu. Bakanlığa göre, cihatçılar her yönden kente giriyorlar. Taraflar arasında iktidarın devri için görüşmeler başlamış bulunuyorç

Taliban, Kabil Havalimanı'nı da kontrol altında tuttuğunu duyurdu.

Afganistan menşeli TOLOnews'ün kendi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti.

Militanların hükümetle barışçıl iktidar geçişi konusunda müzakereler yürütürken görüşmeler sırasında Gani'nin istifa etmeyi kabul ettiği bildirildi.

Reuters'a konuşan üst düzey bir Afganistan İçişleri Bakanlığı yetkilisiyse Gani'nin Tacikistan'a gittiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı: Taliban ılımlı davranırsa uluslararası meşruluk kazanabilir

ABD menşeli medya kuruluşu ABC'ye konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Kabil'deki büyükelçilik çalışanlarını havalimanına tahliye ettiklerini doğruladı.

Blinken, "Taliban'ı ABD personeline müdahale ederse 'hızlı ve kararlı bir tepki' konusunda uyardık" dedi.

Blinken ABD'nin geri çekilmesinin nedeninin önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın 2020'de imzaladığı anlaşma olduğunu söyleyerek Biden'ın "bir seçim hakkı olmadığını" ifade etti.

Öte yandan ABD askerleri tarafından eğitilen Afgan Hava Kuvvetleri'nin "Ülkeyi yönetmede beceriksiz" olduğunu söyleyen Blinken Taliban'ın uluslararası meşruluk kazanması için "ılımlı" davranması gerektiğini ifade etti.

Afganistan'daki eylemlerinin bir "başarısızlık" olduğunu reddeden Blinken çekilmenin bir "Saygon vakası" olmadığını öne sürerek "Washington, Afgan topraklarından ABD'ye yönelik saldırıları durdurma misyonunu başarıyla tamamladı" dedi.

Taliban, Afganistan'ın tüm topraklarının kontrolünü sağladığını duyurdu. Taliban yaptığı açıklamada, "ülkenin başkentinde çatışma olmadığını" söyledi.

El Arabiya TV'nin bildirdiğine göre, Taliban "Ülkenin başkentinde herhangi bir savaş operasyonunun yürütülmediğini ve grubun Afganistan'ın tamamını kontrol altına aldığını" duyurdu.

Al Arabiya TV kanalı, Afganistan'ın eski İçişleri Bakanı Ahmed Celali'nin Afganistan'daki geçiş hükümetine liderlik edeceğini bildirdi.

Pakistan menşeli GEO TV "Afganistan Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi başkanı Abdullah Abdullah, Taliban ile Kabil'deki hükümet arasındaki müzakerelerde hakemlik yapıyor" dedi.

RUSYA'DAN AÇKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın aktardığına göre Taliban, tüm yabancı diplomatik misyonların güvenliğini garanti aldına aldığını beyan etti.

Taliban Heyeti, müzakereler için Afgan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi. Kabil'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bu gece iktidar devri yapılacağı belirtiliyor.

Afganistan İçişleri Bakanı Mirzakval, Taliban'a iktidarın barışçıl devredilmesinin sözünü verdi.

Taliban Kabil'e girmeden kısa bir süre önce, Pakistan'la olan Torkham sınır kapısı, hâlâ Afgan hükümetinin kontrolündeki son karakol, cihatçıların eline geçmişti. Böylece, Taliban artık Afganistan'ın tüm sınır kapılarını kontrol ediyor.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, ülkenin güvenlik ve savunma güçlerinin durumu "uluslararası ortaklarla koordineli olarak" kontrol altına aldığını öne sürdüğü bir mesaj paylaştı.

Taliban yaptığı açıklamada, Afgan başkentini "zorla" alma planları olmadığını iddia etti. Bir Taliban yetkilisi Reuters'e, "Biz görevi üstlenirken tek bir masum Afgan sivilin yaralanmasını veya ölmesini istemiyoruz, ancak ateşkes ilan etmedik" dedi.

Grup sözcüsü, militanlara "barışçıl" bir geçiş müzakereleri yürütürken, Taliban savaşçılarına Kabil'in kapılarında talimatının verildiğini iddia etti.

Açıklamada, "Taliban'ın kimseden intikam alma niyetinde olmadığı, Kabil yönetiminde askeri ve sivil sektörlerde hizmet vermiş olanların hepsinin affedildiği ve güvende olduğu, kimseye misilleme yapılmayacağı" belirtildi. Açıklamada "Herkes kendi ülkesinde,  kendi yerinde ve evinde kalmalıdır. Ülkeyi terk etmeye çalışmayın" denildi.

El-Mayadeen'se Cumhurbaşkanlığı'na ait bir uçağın havalimanda beklediğini aktardı.

Editör: TE Bilişim